MUTNA VODA Oglasio se Grad Split: U optimalnim uvjetima pročistač 2021. godine

- Realizacija projekta kao što je pročistač nije jednostavna, a kad se izgradi, bit će to jedan od najvrjednijih infrastrukturnih projekata u Splitu u posljednjih desetak godina, poručuju iz Grada.


Nakon obilnih oborina na širem području grada Splita voda u Jadru se zamutila te je preporučeno prokuhavanje prije pića. Grad Split se oglasio preko svoje Facebook stranice vezano uz izgradnju pročistača vode koji bi trebao eliminirati te probleme u budućnosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


[GRAD I VODOVOD I KANALIZACIJA AKTIVNO RADE NA IZGRADNJI PROČISTAČA VODE]

Kako bi stanovnici Splita imali pitku vodu i za vrijeme obilnih kiša, ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija u realizaciji su projekta izgradnje pročistača vode na Jadru čija je vrijednost 100 milijuna kuna.

Koliko je projekt opsežan govori i činjenica da će zauzimati površinu od jednog hektra, a u proteklih godinu dana na izvoru Jadra već su postavljeni pilot uređaji s ciljem odabira optimalne tehnologije te je izrađeno idejno rješenje izgradnje infrastrukturne građevine pročistača. Trenutno su u izradi elaborat zaštite okoliša i geodetski elaborati.

Očekuje se kako će sva projektna dokumentacija biti gotova do proljeća 2020., a sama infrastrukturna građevina pročistača u optimalnim uvjetima trebala bi biti gotova u 2021. godini.
Projekt će se financirati kreditom EBRD-a, a Hrvatske vode i Ministarstvo okoliša i energetike, odnosno država, svojim će sredstvima sudjelovati u visini od 70%.

Podsjećamo kako je tvrtka Vodovod i kanalizacija Split, odlukom Nadzornog odbora i Skupštine, jedina u Hrvatskoj umanjila građanima iznos računa za vodu, za ono razdoblje kada je uslijed obilnih kiša dolazilo do zamućenja, a to će raditi i ubuduće.Realizacija projekta kao što je pročistač nije jednostavna, a kad se izgradi, bit će to jedan od najvrjednijih infrastrukturnih projekata u Splitu u posljednjih desetak godina.

Ovih je dana Dubrovnik testirao svoj pročistač čiju je realizaciju pokrenuo još 2011. godine. Nažalost, Split je svoj postupak tek započeo dolaskom ove gradske uprave i novog vodstva Vodovoda i kanalizacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime