MOŽETE LI VJEROVATI DA JE OVAJ OPG TIK DO SPLITA? Obitelj Roguljić ima farmu krava, svježe povrće, košnice, peče soparnik

[REPORTAŽA] Posjetili smo obitelj Roguljić koja je podno Mosora našla svoj mir, ali i posao u kojem su postali jedni od najboljih. Svega ima na njihovom posjedu, od pčela do krava i teladi, ali ipak jedno je specijalitet - soparnik, koji morate probati

Kučine su malo mjesto koje se nalazi na južnim mosorskim padinama, a dio su grada Solina. Nalaze se samo desetak kilometara od Splita te su idealno mjesto za one koji žele pobjeći od ubrzanog gradskog načina života.


I mi smo se zaputili u ovaj raj podno Mosora, za koji se smatra da je najstarije naselje u okolici Splita. Tamo smo pronašli obitelj Roguljić koja je život u Kučinama iskoristila na najbolji mogući način – bave se pčelarstvom, stočarstvom i poljoprivredom, a njihov najbolji proizvod je soparnik, u što smo se i sami uvjerili.

Glava obitelji je otac Marin, koji neumorno radi sa suprugom Mirjanom i sinovima Ivom i Josipom. Tu je i jedna nevista, pohvalio nam se Marin. Već je naučila misit soparnik…

Foto: Igor Jakšić

“Žena je napravila dva soparnika, uzela dva mala sina pod ruku i otišla na peškariju”

Sve je počelo davno, prije više od dvadeset godina…

– Prije smo radili plastenike u polju, a kada smo shvatili da je teško raditi eko proizvodnju i da je gotovo nužno korištenje pesticida, odustali smo od tog posla. Tako velike količine pomidora, kukumara i ostalog nisu se mogle uzgojiti bez upotrebe pesticida. Nakon toga supruga se zaposlila na peškariji kod jednog ribara, a ja sam bio zaposlen u Sjevernoj luci kao automehaničar, a uz to sam radio i privatno sve i svašta. Moja obitelj je od pamtivijeka radila soparnike. Došli smo u Kučine iz Putišića kod Doca Gornjeg tako da nam je to ostala tradicija.

Žena je napravila dva soparnika, uzela dva mala sina pod ruku i otišla na peškariju. Oni su to prodali za pola sata i tako je krenulo. Iz dana u dan, dok nakon par mjeseci nismo naletjeli na inspektora. Naravno, rekao je da na takav način ne možemo prodavati i premjestili smo se na mali pazarić na Sućidar – opisao nam je početak Marin.Brige su riješili tako da su osnovali vlastiti OPG.

– Imamo soparnik, svoju blitvu i svoje ulje. Ako ga ima viška prodamo, ali većinom ga koristimo za soparnik. Imamo i suve smokve, ali nažalost izgorjele su nam 2017. u velikom požaru. Sada ih imamo vrlo malo i tek smo posadili nove. Bavimo se i pčelarstvom te prodajemo sve pčelinje proizvode – kazuje nam dok peče soparnik, koji ide na zapad Hrvatske.Ponosan je na svoju dvojicu sinova.

– Stariji se bavi izričito medom, dok je mlađi inženjer prehrambene tehnologije, a diplomirao je baš na izradi soparnika. On pomaže bratu oko pčela, radi soparnike, a i stigne otići na pazarić na Sućidar – priča nam.

Uza sve navedeno, posjeduju i stoku.

– Imamo krave i telad, ali to više sada držimo za vlastite potrebe. One izumiru u našim krajevima i želimo ih sačuvati, da imamo za sebe i naše prijatelje. Imamo sedam krava i pet telaca, a želimo napraviti i veću staju.

Imamo ogroman potencijal

Obitelj Roguljić nema radno vrijeme. Uvjerili smo se u to dok smo dogovarali dolazak na njihovo imanje…

– Svježi soparnik ne može zamijeniti onaj star dan ili više. Našim kupcima serviramo svjež proizvod. Popodne moramo očistit blitvu i pustiti krave u pašu. Navečer je priprema za sutradan i tako u krug. Sada nam dolazi i pčelarska sezona. Imamo na Šolti nešto maslina, ali i pčele, tako da naši kupci mogu uzeti kučinski, ali i šoltanski med – ispričao nam je.

Svjesni su potencijala koji nudi Europska unija, ali…

– Nismo baš jaki na toj papirologiji. Naučili smo raditi, ali svakako nam je u planu povlačenje sredstava. Savjetodavne službe su jako pristupačne. Govore nam da dođemo i uhvatimo se toga. Prati nas i TZ Solin, a sudjelovali smo i na Podstranskom ljetu nekoliko godina. Ostali smo vjerni našem mjestu i nećemo ga napustiti – zadovoljno će nam ipak Marin.

Potencijal koji ima Solin i zaleđe je ogroman.

–  Tu je Salona, koju posjećuje velik broj ljudi. U blizini je i Kliška tvrđava, a i u Kučinama imamo crkvicu sv. Petra. Mi imamo kušaonu soparnika, a tu je i Split. U Klisu imate etno selo te je to mogućnosti koju svi moraju iskoristiti – kazao nam je.

Pandemija ih je uvelike poremetila u poslovanju.

– Nanijela nam je velikih problema. Nema turizma, a radili smo dosta s restoranima i hotelima, koji su većinom sada zatvoreni. Nema nikakvih manifestacija kao što su pričesti, krizme i sajmovi. Teško je tako plasirati soparnik i med. Jedva čekamo da ovo zlo završi i da donekle počnemo živjeti kako smo naučili – pomalo je i zavapio.

“Bogati seljak znači i bogatu državu”

Lako ih možete pronaći i kupiti njihove proizvode.

– Na našoj stranici možete vidjeti sve što radimo i nudimo. Imamo svoju kušaonu soparnika, a na Sućidru imamo svoj štand. Nismo baš tamo išli dok je najgore bilo, a sada smo opet tamo kada su mjere popustile. Naši kupci su sretni što smo opet tamo.

Na kraju je ohrabrio one koji se ne mogu odlučiti krenuti ili ne njihovim putem.

– Ne morate se svi baviti soparnicima i pčelarstvom. Ima raznih grana poljoprivrede, stočarstva, ljekovitog bilja itd. Imamo i turizam i stvarno imamo potencijala. Trebaju i lokalne samouprave prepoznati OPG-ove, a tada će svima biti puno lakše. Bogati seljak znači i bogatu državu – zaključio je vrijedni Marin.

*proizvode obitelji Roguljić možete naručiti OVDJE

Moja reakcija na članak je...
Vau
265
Haha
6
Hagić
30
Hmmm
2
Plač
3
Grrr
3
Molim?
7

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime