Za ponedjeljak je zakazana 17. Sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Među predviđenih 35 točaka dnevnog reda naći će se i prijedlog odluke o donošenju Programa javnih potreba u predškolskom odgoju.

MOST je danas uputio prijedlog u kojem traže da Županije izdvoji 2 posto od ukupnog proračuna za besplatne vrtiće diljem Dalmatinske zagore.

Svoj prijedlog obrazlažu time da sva djeca moraju imati iste šanse i da se radi o ulaganju u budućnost i opstanak Dalmatinske zagore!

“Svjedoci smo katastrofalne demografske slike na području Dalmatinske zagore, naime stotine mladih ljudi odlaze iz dana u dan, a osim odlaska van granica Republike Hrvatske sve je izražajniji proces urbanizacije i odlaska u veće gradove. Gradovi i općine iz Dalmatinske zagore se nalaze u prvim (najtežim) skupinama po indeksu razvijenosti što naglašava njihov teški status. Također, mnogi roditelji svoju djecu ne vode u dječje vrtiće jer su prosječna plaća i obiteljska primanja na području Dalmatinske zagore znatno manja od ostatka naše županije što rezultira ne mogućnosti financiranja boravka u dječjem vrtiću, a gradovi i općine kao osnivači nemaju fiskalnog kapaciteta smanjiti cijenu mjesečnog boravka u vrtiću. Sredstva za financiranje programa rada predškolskih ustanova temeljem Zakona o predškolskom odgoju ostvaruju se iz proračuna osnivača, sredstava sudjelovanja roditelja djece korisnika programa vrtića, sredstava proračuna Županije, iz državnog proračuna i prodajom usluga na tržištu i drugih izvora sukladno zakonu.

vrtici

Temeljem županijske Odluke o mjerilima i kriterijima za izdvajanje sredstva za financiranje programa javnih potreba u području predškolskog odgoja u jedinicama lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije iz 2016. godine vidljivo je da u 22 grada i općine iz Dalmatinske zagore dječje vrtiće pohađa 1948 djece, a gradovi i općine izdvajaju za rad vrtića 22 234 068 kn iz svojih proračuna.

Smatramo da je jedan od ključnih preduvjeta usklađenja poslovnog i obiteljskog života kvaliteta i dostupnost predškolskog odgoja, te ćemo na sutrašnji Prijedlog proračuna Splitsko-dalmatinske županije predložiti amandman putem kojeg ćemo zatražiti da Županija osigura pomoć gradovima i općinama u iznosu od 20 milijuna kuna za provođenje besplatnih Programa rada predškolskih ustanova na području Dalmatinske zagore. Županijska pomoć omogućila bi gradovima i općinama financijsko rasterećenje iz kojeg bi se moglo financirati 100% vrijednost sredstva s kojim trenutno sudjeluju roditelji djece korisnika programa vrtića što bi u konačnici značilo besplatne vrtiće za djecu, tj. roditelji ne bi morali participirati u iznosu kao dosad.

Hrvatska je jedno od socijalno najnepropusnijih društava, što znači da dijete niskoobrazovanih i materijalno ugroženih roditelja nema puno izgleda izdignuti se iznad statusa svojih roditelja, a stanje u Dalmatinskoj zagori je daleko gore od prosjeka i to je ono što mi svakako želimo promijeniti.

Želimo naglasiti da nije dovoljno osigurati samo sredstva za novorođenu djecu, nego je nužno osigurati sredstva i za ostale mjere s ciljem popravljanja demografske slike, a iznos koji tražimo iznosi niti 2% ukupnog Proračuna Splitsko-dalmatinske županije, koji je znatno povećan u odnosu na prethodnu godinu” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje Miro Bulj, predsjednik kluba vijećnika Mosta u skupštini SDŽ.

Miro Bulj


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime