Na današnjoj 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Splita na dnevnom redu su 33 točke, od kojih je svakako najznačajnija Prijedlog proračuna Grada Splita za 2019. godinu.

Prihodi Grada za 2019. godinu veći su za 150 milijuna kn u odnosu na 2018. godinu te su planirani u iznosu od 1,1 milijardi kn, dok su za 2018. godinu nakon Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita ukupni prihodi iznosili oko 950 milijuna kn.

Most nezavisnih lista na današnji Prijedlog proračuna uputio je 43 amandmana, predložili su niz prijedloga s ciljem podizanja kvalitete života u kotarevima, povećanje decentraliziranih sredstava za kotareve i Mjesne odbore. Predložili su niže cijene produženog boravka, povećanje broja stipendija, veća izdvajanja za predškolski odgoj s ciljem podizanja kvalitete te smanjenja cijena, cjelovitu katastarsku izmjeru za Split I Marjan. Ističu da ponovno traže azil za životinje, te navode da će pripremiti i Prijedlog odluke na tu temu.

Svjesni kompleksnosti problema vezanih za predškolski odgoj, manjka mjesta u gradskim vrtićima, velike razlike u cijene između gradskih I privatnih vrtića, nedovoljnu upućenosti koje pruža Zakon o dadiljama i obrti za čuvanje djece navode da su odlučili sazvati tematsku sjednicu prije više od mjesec dana, te su za današnju sjednicu uputili dva amandmana, jedan se odnosi na opći dio proračuna, a drugi na Program javnih potreba u predškolskom odgoju.

“Vodeći računa o ekonomskoj cijeni programa i nerazmjeru gdje roditelji približno 25% djece, ili točnije 1575 djece u 73 odgojne skupine, plaćaju nerazmjerno veće iznose za istu uslugu potrebno je povećati sufinanciranje i u odnosu na cijenu koju plaćaju roditelji djeteta korisnika usluga dječjih vrtića i jaslica. Predložili smo da se u tom smislu od 01.01.2019. poveća planirani iznos, te da Gradonačelnik s učinkom od 01.01.2019. u tom smislu izmijeni Zaključak o sufinanciranju cijene koju plaća roditelj djeteta korisnika usluga dječjih vrtića i jaslica u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica”, istaknuo je Ante Čikotić.

Navode da je tematska sjednica o javnim potrebama o predškolskom odgoju trebala biti zakazana prije izglasavanja Prijedloga proračuna te ističu kako su predložili dnevni red u kojem su tražili 7 točaka dnevnog reda i 13 podtočaka, no da su vladajući izignorirali prijedlog te predložili samo jednu točku dnevnog reda.

Mostovci za kraj navode da će sutra podnijeti prijedlog zaključka u povodu tematske rasprave koji će imati za cilj povećati kvalitetu i dostupnosti predškolskog odgoja u Splitu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime