Most Split traži osnivanje Odbora za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja u Splitu, uz zacrtane rokove i ciljeve kako bi se do sljedeće pedagoške godine ispravili postojeći nedostaci, napisali su u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

– Temeljito smo pristupili problemima roditelja i djece u pogledu predškolskog odgoja i javnih potreba u gradu Splitu. Analizirali smo važeće propise koji reguliraju ovo područje i probleme u praksi koji propisima nisu obuhvaćeni, a morali bi biti. Uslijed brojnih primjedbi roditelja i našeg višemjesečnog rada na ovoj temi, stava smo da je naša dužnost bila upoznati sve vijećnike i gradonačelnika s činjenicom da se radi o sustavnom problemu, koji je još jučer morao biti riješen. Svaka daljnja odgoda za nas nije prihvatljiva.

Zbog važnosti ove teme, interesa djece i njihovih roditelja, prikazat ćemo segmente problema do kojih smo došli, ali ćemo se boriti da se osnuje Odbor za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Splitu. Pripremili smo koncept te ćemo pozvati sve vijećnike u Gradskom vijeću Grada Splita da se usuglasimo oko ciljeva i rokova koje ćemo zajedno postaviti i pratiti njihovo izvršenje.

Ukazat ćemo i ovim priopćenjem na samo jedan dio problema i razmišljanja roditelja: nema kriterija, roditelji gradske vrtiće plaćaju 495 kuna primali oni 4.000 ili 15.000 kuna, dok će roditelji koji su zbog nedostatka mjesta prisiljeni upisati dijete u privatni vrtić izdvojit za istu uslugu 1.200 do 1.600 kuna; grad u kojem puno mladih obitelji živi u podstanarstvu a nije im omogućeno preseliti dijete u drugu ustanovu, osim ako će se ponovno natjecati, roditelji opterećeni bilo kreditima kojima su napokon riješili stambeno pitanje ili kao podstanari s obvezom mjesečne najamnine nemaju nikakve prednosti za upis djece u gradski (povoljniji) vrtić, žalbe roditelja protiv rješenja upravnog vijeća vrtića se odbijaju po špranci „nema mjesta u programima ustanova“ iako su uvjeti za upis postojali pa čak i uz isti broj bodova, u postupku upisa nema skupne liste iz koje bi bili razvidni kriteriji i rang; roditelji dvoje djece prisiljeni ih upisivati u različite ustanove i voziti s jednog kraja na drugo, ako nema mjesta, zahtjev za upis nije usklađen s pravilnikom primjerice propisan je kriterij „udaljenosti objekta (vrtića) od mjesta stanovanja“ – a osim prebivališta ne možete navesti recimo boraviše, prijavljeno ili neprijavljeno, jer mjesto stanovanja je širi pojam od toga; u privatnim vrtićima roditelji svake godine dostavljaju potvrdu o zaposlenju za sufinanciranje od strane Grada u iznosu od 100 ili 200 kn ovisno o programu za 1575 djece, a ukupni trošak grada se uvećava za sufinanciranje djelatnika u privatnim vrtićima što za 2018.g. iznosi 1.055.216,55, mjesečno, dok Grad Split samo za zaposlene u gradskim vrtićima mjesečno izdvaja 5.700.000,00, a tu primjerice nema obveze godišnjeg potvrđivanja statusa zaposlenja oba roditelja, koji je primijenjen kao jedan od kriterija za upis. Brojni su drugi problemi, i sa svima ćemo upoznati i vijećnike i građane, kako bi potakli da se konačno uspostavi transparentan i pravedan sustav.

Svakako ćemo inzistirali da Odbor koji bi se na ovaj način osnovao ima za cilj utvrditi bitan sadržaj iz propisa koje smo popisali i analizirati, te smo naveli i smjernice kojima smo nastojali uopćiti najveći broj problema iz prakse. Zatim bi morao predložiti konkretne mjere i radnje kojima bi se utjecalo na podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Splitu i otklanjanje postojećih nejednakosti s kojima su djeca i roditelji suočeni. Takav konkretan i mjerljiv sadržaj, po našoj ideji, dostavio bi se Gradonačelniku i Službi za društvene djelatnosti radi izrade nacrta prijedloga odluka iz njihove nadležnosti, a također ćemo inzistirati da se iste upute u proceduru javnog savjetovanja, te u najkraćem roku dostave Gradskom vijeću Grada Splita na raspravu i odlučivanje. Hoćemo vidjeti što sve građane opterećuje, rješenja se moraju tražiti i smatramo da bi javno savjetovanje dovelo do puno kvalitetnijih propisa.

Nažalost, ovdje se nismo mogli opredijeliti niti za jedno parcijalno rješenje jer bi takav pristup ne bi doveo do cilja, niti bi se time bilo što riješilo. Zato smo i inzistirali na tematskoj sjednici i nadamo se da će vijećnici i gradonačelnik te zamjenici shvatiti naše nastojanje, u korist naših sugrađana, naročito djece.

Most nezavisnih lista Split

ZAKLJUČCI TEMATSKE RASPRAVE O JAVNIM POTREBAMA U PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU TE SKRBI O DJECI RANE I PREDŠKOLSKE DOBI GRADA SPLITA


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime