MOST Split traži od Grada da prijavi kvalitetne projekte i osigura vrtić za svu djecu zaposlenih roditelja

Imajući u vidu stanje u predškolskim ustanovama u gradu Splitu, Most nezavisnih lista/Split danas je uputio Prijedlog u kojem traži pripremu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima

Imajući u vidu stanje u predškolskim ustanovama u gradu Splitu, Most nezavisnih lista/Split danas je nadležnim gradskim službama i gradonačelniku Grada Splita uputio Prijedlog u kojem traži pripremu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini u skladu s uvjetima natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji je objavljen 21.02.2018. godine.


Grad Split je za četiri predškolske ustanove u Proračunu za 2018. godinu predvidio sredstva za sanaciju objekata u iznosu od 3.229.500 kuna, te za kapitalna ulaganja iznos od 4.450.000 kuna. Kroz natječaj Ministarstva otvara se prilika dodatnog izvora financiranja putem kojeg gradski vrtići u vlasništvu Grada mogu dobiti bespovratna sredstava u iznosu od 2.000.000 kn, što znači da imamo priliku poboljšati materijalne uvjete u više objekata nego što je planirano u samom Proračunu.

Dječje vrtiće čiji je osnivač i vlasnik Grad pohađa 4751 djece što je broj tri puta veći od ukupnog broja djece koja pohađaju vrtiće čiji su osnivači fizičke osobe, udruge i vjerske zajednice. Planirani program predškolskog odgoja i naobrazbe te skrbi o djeci predškolske dobi ostvaruje se u 73 objekta s ukupno 216 odgojnih skupina. Prošlu godine u sve četiri gradske predškolske ustanove na 1335 slobodna mjesta, zaprimljene su 1532 zahtjeva za upis. Najveći interes iskazan je za upis u 10-satne jasličke i 10-satne vrtićke programe u slučajevima kada su oba roditelja zaposlena.

Kako bi se smanjila razlika između cijene boravka djece u gradskim i vrtićima drugih osnivača, Grad sufinancira po 200 kuna za 10-satni jaslični boravak, te po 100 kuna mjesečno za ostale programe no u konačnici ta razlika i dalje ostaje dvostruko veća u korist gradskih vrtića, a osim cijene problem je prevelik broja djece u pojedinim skupinama.

Nedostatak vrtića, posebno 10-satnog jasličnog programa najviše je vidljiv u istočnim dijelovima Grada, te je to zasigurno jedan od razloga zbog kojeg mlade obitelji sele primjerice u Solin i na taj način pokušavaju riješiti problem dobivanja mjesta u vrtiću.
Boravak djece u splitskim gradskim vrtićima u ovom je trenutku omogućen je samo za dio djece čija su oba roditelja zaposlena, te je ta usluga u neskladu sa potrebama građana grada Splita. Sva ostala djeca i roditelji usmjereni su na korištenje iste usluge kod privatnih vrtića čija je cijena dvostruko veća, a iznos koji grad sufinancira je zanemariv što doprinosi društvenoj nejednakost.

– Grad bi morao težiti tome da usluga korištenja gradskih vrtića bude osigurana za sve zaposlene roditelje, a kao naš doprinos ukazali smo na priliku koja se Gradu Splitu kao prihvatljivom prijavitelju nudi kroz natječaj i koju bi morao iskoristiti – poručili su iz Mosta.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0