Most nezavisnih lista danas je zatražio od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da obrati izvanrednu pozornost na stanje Park šume Marjan, kao i da bez daljnje odgode poduzme sve radnje na koje je ovlašten kako bi se Marjan očuvao.

– Na ovaj način izražavamo svoju zabrinutost jer smo dojma da Grad Split i Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan konstantno pronalaze razloge za odgodu odgovarajućeg postupanja prema štetnom potkornjaku, što nas navodi na zaključak da nitko ne upravlja ovom situacijom već da je ona prepuštena slučaju, a odnedavno vidimo da je problem eskalirao do mjere da može ugroziti zdravlje i život posjetitelja. – poručio je gradski vijećnik Mosta Ante Čikotić.

Pred ministra poljoprivrede iznijeli su niz primjedbi pojašnjavajući razloge zbog kojih je izgledno da nadležna JU nema pravi odgovor na štetnika. Smatraju zabrinjavajućim da JU usprkos svim upozorenjima još uvijek nema ovlaštenog šumara za pripremu i nadzor stručnih šumarskih radova, stručnog voditelja niti voditelja stručne službe, te činjenicu da nije izrađen zakonom propisani plan upravljanja kao ni plan obnove šume.

– Na Tematskoj sjednici o Marjanu koja je održana 4. travnja ove godine usvojeni su zaključci za spas Marjana. I dalje nam nije jasno zašto bi bilo koga morali obvezivati na reakciju povodom očitog propadanja i nestajanja Marjana, ali budite uvjereni da ćemo to nastaviti činiti i dalje. Na spomenutoj tematskoj sjednici usvojena je većina prijedloga koje je Most dao za spas Marjana. Tada smo smatrali da su vladajući usvajanjem predloženih rješenja prihvatili i njihov cilj koji je bio potaknuti neodgodivu stručnu reakciju. Ako treba onda i uporabom često spominjane „vertikale“ – svojevrsnim sinonimom za sve dobro što će nam navodno doći – za očuvanje Marjana. Ipak za sada se sve svodi na navođenje opravdanja zašto nešto ne učiniti, a takav pristup u ovoj situaciji nije prihvatljiv, jer potkornjak neće prepoznati razloge za odgodu, on će i dalje uništavati šumu i napadati stabla. – kazao je Mostov vijećnik Ante Bradarić-Šljujo i dodao:

– Očekujemo od ministra poljoprivrede da još jednom razmotri situaciju u Park šumi Marjan te da neodgodivo donese naredbu na koju je ovlašten, a koja je jedino jamstvo da smo poduzeli sve. Isto tako od gradonačelnika očekujemo da provodi sve zaključke na koje ga je obvezalo Gradsko vijeće Grada Splita te da o temama oko kojih je postignut konsenzus svih političkih opcija postupa transparentnije i uključivo jer je briga za Marjan nešto što bi nam, usprkos različitosti, moralo biti zajedničko pa bi tako imali pravo i na potpunu dostupnost informacija. – zaključio je Bradarić – Šljujo.

PSM_naredba


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime