Svečanom večernjom molitvom u crkvi svetoga Dujma te kanonskim uvođenjem u službu mons. Dražen Kutleša imenovan je koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije.
Time će dosadašnji Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić dobiti svoga pomoćnika u osobi koadjutora Dražena Kutleše.

Naime, Dražen Kutleša rođen je 1968. godine u Tomislavgradu (BiH). Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. godine za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. U listopadu 2011. godine papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije.

On je prvi biskup koadjutor u povijesti Porečke i pulske biskupije. U lipnju 2012. godine imenovan je biskupom Porečko-pulske biskupije, a sada će biti na službi u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Povijesni dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju

– Dragi Dražene, s današnjim danom naša Splitsko-makarska nadbiskupija postaje i tvoja. Ti ćeš u budućnosti naslijediti časnu stolicu svetoga Dujma – kazao je mons. Barišić koji je iskoristio priliku te je pozdravio dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića te zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića, kao i sve ostale svećenike i vjernike, osim njih uputio je pozdrave Ocu provincijalu, svim redovnicama i redovnicima.

U kanonskom uvođenju u službu mons. Kutleše, Barišić je rekao je da je ovo povijesni dan za Nadbiskupiju jer je Božjom providnošću i papinim imenovanjem Dražen Kutleša poslan u drevnu nadbiskupiju.

– Posebnu zahvalnost dužan sam papi Franji koji mi je dodijelio nadbiskupa koadjutora te koji je uvažio moju molbu. Dražen će mi biti prvi suradnik u brizi za naše vjernike. Moram se zahvaliti i apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj što je ovu moju molbu prihvatio potpuno i s velikom pažnjom – zahvalan je bio mons. Barišić.

Priznao je da ga je obradovao izbor Dražena Kutleše. Istaknuo je da je Kutleša mlad čovjek, velikog iskustva i znanja. Barišić kaže da će Kutleša u svakom trenutku raditi za dobrobit vjernika i crkve.

– Ovim činom se mons. Dražena Kutlešu imenuje i generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije. On sada ima potpunu i cjelovitu jurisdikciju na području naše nadbiskupije – objasnio je Marin Barišić te je u nastavku večernje molitve kanonskog uvođenja u službu nadodao da mu je svaka pomoć u ovom trenutku dobrodošla.

„Dragi vjernici, vi imate veliku moć, molite za nas“

– Iskreno se radujem suradnji s našim nadbiskupom koadjutorom. Draga braćo, sestre i Kristovi vjernici, vi ste Božji narod, Krist je ustanovio crkvu da nas spasi, iako to često ne izgleda tako, upravo sve vi nezamjenjivi. Molitvom nosite crkvu, vi imate veliku moć, zato nas se sjetite u molitvi – kazao je upućujući poruku svim vjernicima.

Novi koadjutor Splitsko – makarske nadbiskupije mons. Dražen Kutleša kazao je da za njega ovo nije nova sredina i smatra da će imati jako dobro komunikaciju s vjernicima, osobito kroz molitvu.

– Rekao bih da ova nadbiskupija meni ne predstavlja neku novu sredinu. Moji roditelji su neko vrijeme živjeli u Kaštelima i dosta smo povezani s ovim krajem. Poznajem dosta splitskih svećenika i razumijem dalmatinski mentalitet. Nadbiskup Barišić bit će na dužnosti još otprilike godinu i pol dana. Vjerujem da ćemo nastaviti raditi i razvijati Nadbiskupiju u dobrom smjeru, a ono što je potrebno promijeniti na bolje, to ćemo i učiniti – istaknuo je novi koadjutor mons. Kutleša.

„Čvrsti temelji i nova perspektiva crkve“

Zahvalio se nadbiskupu Barišiću i istaknuo je da se veseli suradnji s tim dobrim i plemenitim čovjekom, kako je istaknuo u svečanom činu večernje molitve kanonskog uvođenja u službu.

– Nadbiskupe Barišiću, radujem se suradnji s vama. Imao sam vas priliku upoznati i uvidio sam vašu ljubav i dobrotu. Već sam drugi put u svojoj službi koadjutor i svjestan sam da vam trebam biti od velike pomoći u službi. Vas braćo, sestre i vjernici pozivam da nam pružite potporu i molite za nas. Vaše molitve nebeskom Ocu zaista su nam potrebne. Potrebne su nam poput zraka kojeg dišemo i vode koju pijemo. Vi nas nosite kroz molitve, zato nam pomozite – zaključio je mons. Kutleša.

Dražen Kutleša vjernicima će biti predstavljen u subotu u prigodi posvete nove crkve u Solinu.

– To je taj jedan znak i simbolika ovog čina. To su čvrsti temelji, nova perspektiva i budućnost naše crkve – zaključio je mons. Marin Barišić koji se nadovezao na riječi svoga novog pomoćnika.

Vrijedi spomenuti da je Marina Barišića Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao Splitsko-makarskim nadbiskupom 21. lipnja 2000. godine, a svečano je preuzeo službu Splitsko-makarskoga nadbiskupa metropolita 26. kolovoza 2000. godine u konkatedrali sv. Petra u Splitu. Tako će nakon više od 20 godina službe u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji mons. Marin Barišić dobiti svoga prvog pomoćnika koadjutora.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime