Mladi Imotske krajine prozvali političare: “Dok ne vidimo projekte, novce i bagere, više vam ništa ne vjerujemo”

"Mi pamtimo neispunjena obećanja, a bilo ih je na desetke. Mi ne zaboravljamo i nećemo odustati"

Članovi nezavisnih lista mladih Imotske krajine poslali su zajedničko priopćenje u kojem prozivaju političare za obećanja koja nikad nisu ispunjena. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Nezavisne liste mladih Imotske krajine ovim putem izražavaju svoje opće nezadovoljstvo koje je preraslo u opravdano ogorčenje, ne samo nas, nego svih mještana ovoga širokoga prostora, ogorčenje koje je prouzročeno dugogodišnjim sustavnim zanemarivanjem našega kraja, na svakom planu pa i onom infrastrukturnom. Nismo htjeli raditi prosvjed u srcu sezone i blokirati prometnice, stvarati gužve i kolone, izazvati bijes vozača, nego smo se ovaj put odlučili na miran put i ukaz prema odgovornima. Nadamo se da će nadležni pronaći razumijevanje za naše probleme i početi rješavati iste. Bilo bi krajnje vrijeme.

Za programsko razdoblje od 2017. do 2020. Hrvatske ceste d o.o u svojem akcijskom dokumentu nisu de facto planirale nikakve investicije u Imotskoj krajini, tako niti brzu pristupnu cestu za autoput, Imotski-Zagvozd, iako su nedavno za prigodna posjeta, povodom Dana Grada Imotskoga, uglednici to mahom obećavali. Rekli su da je navedena prometnica ušla u strateške državne projekte i program Vlade RH i da će se domovina odužiti Imoćanima.

Resorni ministar prometa, gospodin Oleg Butković, naglasio je da mu je ova infrastruktura kabinetski prioritet. Nadalje, odgovorni cestari, primjerice gospodin Neven Matijević iz HC Split, izjaviše da će sljedeći korak biti raspisivanje natječaja za razrađivača visibility studije, što god to značilo. Nama na prvu zvuči maglovito.

Citirat ćemo i nedavne riječi predsjednice RH, gospođe Kitarović: “U žarištu naše državne politike mora biti zadatak svakom našem čovjeku osigurati sigurnu egzistenciju. Na žalost Imotski i Imotska krajina nisu do sada bili dovoljno u žarištu tih nastojanja.To treba priznati i ispraviti. Ne smije se zaboraviti junaštvo Imoćana u Domovinskom ratu,iako ovdje nije bilo velikosrpske agresije. Mnogi od njih položili su svoje živote diljem domovine.3. Imotska bojna i 115. brigada HV bude i danas respekt. Moramo demografski obnoviti ove krajeve posebnim projektom. Stara Dogana mora ići pod okrilje grada, spojna cesta do Zagvozda također mora brzo u realizaciju.”

Proljetos smo od lokalne političke vlasti isto tako mogli čuti kako je projekt pristupne ceste za autoput, brze trase Imotski-Zagvozd, težak 140 milijuna kuna, ušao u državni proračun. Da bar jest.


Također, uoči zadnjih izbora opet su nas obmanuli pa su umjesto ukidanja ili najavljenoga pojeftinjenja tunelarine, što je u predizbornoj kampanji navodio župan Blaženko Boban, istu bezobrazno poskupili, za 10 posto, kao i autocestu. Zamjenik župana, gospodin Ante Šošić, napominjao je pak da će SDŽ Imoćanima biti na raspolaganju za sve dobre i korisne projekte. O obećanoj dnevnoj bolnici, u čemu je prednjačio ministar zdravstva, gospodin Milan Kujundžić, u ovom kraju nećemo ni govoriti.

Gospodo, nikakvim obećanjima više ne vjerujemo. Dok ne vidimo projekte, osigurane novce i bagere, više vam ništa ne vjerujemo. Ne vama, nego nijednoj političkoj garnituri.
Mi pamtimo neispunjena obećanja. Osim ovih, bilo ih je još na desetke. Mi ne zaboravljamo i nećemo odustati.K tome, ceste plaćamo svakodnevno, kroz gorivo i trošarine, kroz porez i prirez, godišnje kroz tehnički pregled s registracijom, plus neposredno pri korištenju.
Dokle tako, ljudi? Dajte nam napokon barem normalnu infrastrukturu, adekvatnu i sigurnu. Ovakva trasa Imotski-Zagvozd to sigurno nije. Nažalost, zbog nesigurne dionice česte su nezgode. Bilo je nažalost samo pitanje kada će netko stradati. Kada je sletio autobus, srećom nije bilo poginulih.

No, na neadekvatnoj i opasnoj prometnici Imotski-Poljica-Zagvozd, naročito dijelu Grubine-Golo brdo, kojom ljeti dnevno prođe i po 15 000 auta, kobno su završili Zmijavčanin i Podbabljanin. Zar to nije dovoljna opomena?!

Stoga, hoćemo konkretizaciju! Dajte nam adekvatan izlaz na Dalmatinu! Smanjite nam tunelarinu! Omogućite nam razvoj! Ne želimo ostati slijepo crijevo države! Ne moramo postati Provansa, ali moramo moći ovdje ostati! Stvorite nam minimalne preduvjete za to!

– MIza-Nezavisna lista mladih za Imotski i Imotsku krajinu
– Nezavisna lista mladih Podbablje
– Nezavisna lista mladih Proložac

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0