MISA ZA BRANITELJE SA SUĆIDRA “Poginulih 26, preminulih 15 i jedan nestali, svjedočili su vjeru u hrvatski narod i slobodu”

Misi je, među ostalim, nazočio i izgledni novi šef splitskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika, Vice Mihanović


Sućidar ne zaboravlja svoje branitelje, a župnik don Ivan Čotić je bio organizator održavanja svetih misa za branitelje – kazali su nam u ponedjeljak predsjednik Gradskog kotara Sućidar Miljenko ModrićMiki i njegov zamjenik Martin Plazibat, obojica hrvatski branitelji.


I Miljenko Modrić i Martin Plazibat od samog početka, prije deset godina podržavaju i pomažu održavanje svetih mise za branitelje na Sućidru.

U sklopu molitvene osmine i ovog se ponedjeljka u Župnoj crkvi svetog Andrije navečer slavila se sveta misa za poginule i preminule branitelje. Uz članove obitelji, misi su nazočili i Vice Mihanović, ravnatelj splitske Lučke uprave i predsjednik Gradskog kotara Mejaši, te HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam županije, Ivica Kusić, šef Porezne uprave županije i ravnatelj županijske Lučke uprave.

Pred početak misnog slavlja, Martin Plazibat ispričao nam je i kako su njegovi rođaci stradali u Vukovaru.

– U Domovinskom ratu je moj rođak Ante Plazibat poginuo u Vukovaru, s jedrilicom HRZ-a koja je bacala bombe po srpskim agresorskim položajima U Vukovaru je nastradao  i moj ujak Petar Čović koji je bio u Civilnoj zaštiti. Zarobili su ga nakon pada Vukovara, prebacili u Sremsku Mitrovicu, bio je  tamo šest mjeseci, a onda tri mjeseca poslije razmjene, umro je od zadobijenih rana, jer su ga tamo svakodnevno mlatili – ispričao nam  je Martin Plazibat.

– Ovih 42 naše braće, od kojih je poginulih 26, preminulih 15 i jedan nestali – oni su svjedočili svoju vjeru u hrvatski narod i slobodu. To su naši branitelji radili od Vukovara, preko Gračaca, pa sve do Dubrovnika. Najviše ih je ratovalo u Četvrtoj gardijskog brigadi, pa 114. 141, te u ostalim postrojbama, obavljajući i druge zadaće u Domovinskom ratu.

Gospodari, a ne sluge

Da bi u svome polju, na svojoj njivi, na svome radnome mjestu, bili gospodari, a ne sluge, koji će se sakrivati pred svojim porobljivačima – kazao je na svetoj misi u nadahnutoj propovijedi župnik don Ivan Čotić.

Na sv. misi za poginule i preminule hrvatske branitelje iz Sućidra, ove godine zbog situacije s koronavirusom, mladi nisu nosili uokvirene fotografije branitelja nego su njihove fotografije, preko projektora, prikazane prije sv. mise i za vrijeme prozivke.

Sa Sućidra su branitelji najviše bili u Četvrtoj gardijskoj brigadi, Devetoj bojni HOS-a, Šestoj domobranskog pukovniji, 141.  i 114. brigadi, zatim u 204. vukovarskoj brigadi, Samostalnoj inženjerijskoj bojni, te u većini ostalih postrojbi.

– Ovu misu održavamo za duše naše hrvatske braće, hrvatskih branitelja, koji su se u najtežim danima, kada se napadnuta Republika Hrvatske borila za slobodu, za slobodu davali svoje živote. Ovakvu ljubav koju su branitelji pružili dao je još jedino Isus Krist, koji je je za slobodu svog naroda išao na križ – kazao je u propovijedi don Ivan Čotić, te istaknuo:

– Braćo i sestre, vjekovima se u hrvatskom narodu rađao ponos i želja za slobodom. I kad je svanula, svanula je zora istine. U svakom hrvatskom čovjeku, ribaru, težaku, pravom hrvatskom intelektualcu, hrvatskoj mladeži. Hrvatska je sa svojim braniteljima iz rata izašla kao slavni pobjednik.

Pobijedili istina i pravda

Možemo reći da su istina i pravda pobijedili, i da oni koji su dali svoje živote nisu ginuli uzalud. Zato pogiulim braniteljima zahvaljujemo, njima se trebamo ponositi. I nikada ih nećemo zaboraviti. Jer, tko ne gaji  svoju prošlost, ne zaslužuje ni budućnost – zaključio je don Ivan Čotić.

Poslije mise, Miljenko Modrić – Miki je svakom članu obitelji poginulog i umrlog branitelja sa Sućidra, uručio zapaljen svijeću sa hrvatski grbom, dok je Martin Plazibat uručio po jednu crvenu ružu. Poslije ovog emotivnog čina, okupljeni članovi obitelji premulih i poginulih branitelja, te jednog nestalog, razišli su se iz Župe svetog Andrije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
13
Haha
0
Hagić
5
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime