Uoči izglasavanja proračuna Splitsko-dalmatinske županije za 2018. Most nezavisnih lista tvrdi kako po prijedlogu rebalansa proračuna, ova županija završava s ukupnim manjkom prihoda za više od 100 milijuna kuna.

– Povećanje rashoda nije se odnosilo na razvojne projekte već isključivo za osiguravanje nove četri godine iste politike koja ovu županiju umjesto izvrsnosti vodi u prosječnost. Županijsko vodstvo je preko Programa komunale za razna održavanja, nerazvrstane ceste, vodovodne mreže, groblja i mrtvačnice doslovno dodijelilo bez ikakvih kriterija više od 20 milijuna kuna općinama i gradovima u kojim je na vlasti uglavnom HDZ. Od ukupno predviđenih rashoda proračuna za 2018.godinu čak 40,3% se odnosi na zaposlene u županiji, predviđeno je 30 milijuna kuna više u odnosu na 2016.godinu, a izdvajanja za razvojne projekte smanjuje se za 105 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu! – ističu u MOST-u.

– U projekcijama do 2020. godine previđeno je daljnje smanjivanje izdvajanja za razvojne projekte, što je sramotno“, naglašava Miro Bulj te dodaje: „Drago nam je što je župan promjenio mišljenje o našem programu sufinanciranja nabave udžbenika kojeg je u predizborno vrijeme nazivao populizmom, a sada ga je uvrstio u prijedlog Proračuna za 2018.godinu. Da kojim slučajem nije kupovao glasove sitnim komunalnim radovima, ove godine su svi mogli imati besplatne udžbenike, a ne samo jedan dio. O tome kako o zdravstvu u našoj županiji ovim proračunom uopće nije vodio brigu, neću ni govoriti!

Prijedlog ovog Proračuna otkrio je između ostalog i iz čega se planira graditi regionalni centar za zbrinjavanje otpada u Lećevici – iz kredita vrijednog 60 milijuna kuna koji se planira realizirati u 2019.godini. „Paralelno smo očekivali da ćemo u ovom Prijedlogu proračuna vidjeti milijunske stavke pomoći gradovima i općinama za lakšu prilagodbu novoj uredbi gospodarenja otpadom. Nije ni čudno što je Splitsko-dalmatinska županija na dnu ljestvice po pitanju gospodarenja i razvrstavanja otpada. Bitno da se predviđa 3 milijuna kuna za opremanje nove dvorane za županijsku skupšinu“, ističe Ante Čikotić. Osim toga, naglašava: „Nakon katastrofalne vatrogasne sezone očekivali smo veća izdvajanja za vatrogasnu zajednicu Splitsko-dalmatinske županije. Predviđen je iznos od 3 milijuna i 340 tisuća kuna za cijelu godinu. Očito se opet nema novaca za vatrogasnu zajednicu, dok se ima za sponzorstva i pokroviteljstva u iznosu 1.6 milijuna kuna, protokolne obaveza 420.000 kn ili pak 900.000 kn za odnose sa javnošću i 340.000 kn za tjednu kroniku koja je PR glasilo HDZ-a.

Voljeli bismo naglasiti još da je program razvoja gospodarstva znatno umanjen u odnosu na prošlo razdoblje. Kako da se razvijaju gospodarske zone u Dalmatinskoj zagori kada se predviđa smiješna i nikad manja pomoć iz županijskog proračuna u iznosu od samo 500.000kn. Ista ta stavka rebalansom za 2017. godinu iznosi preko 5,7 milijuna kuna! „Gradovi i općine su očito prepušteni sami sebi i teško će moći razviti infrastrukturu gospodarskih zona koje jedine mogu privući nove investitore u Splitsko-dalmatinsku županiju. Program demografske obnove bez potpore otvaranju novih radnih mjesta i razvoju novih gospodarski zona, tek je obična propaganda – ističe Miro Bulj.

– Veliki broj djelatnika i prevelika izdvajanja za plaće očito nisu uzrokovali bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Predviđa se manje od 4% pomoći iz EU s obzriom na ukupne prihode i primitke Splitsko-dalmatinske županije  – zakljuluju MOST-ovci.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0