Miro Bulj: “Više ništa neće biti isto, više neće biti Dalmacija na prodaju. Zlatni rat je tek vrh sante leda”

Bulj je naglasio da se sve dok se ne promjeni Zakon o koncesijama "koji je kriminalan", ostavlja prostor za manipulacije resursima

Nakon današnje konstituirajuće sjednice Županijske skupštine, novinarima se obratio Miro Bulj iz Mosta nezavisnih lista. Još jednom je upozorio na


– Pogledajte samo šta se događa s koncesijama, a vrh sante leda je Zlatni rat. Imamo mogućnost, po Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, da odmah spustimo ovlasti na lokalnu samoupravu, a to možemo učiniti tako da naši načelnici i gradonačelnici, upute zahtjev županu kao predlagatelju, a mi kao Skupština da to prihvatimo. Da napokon lokalna samouprava ima ovasti na svome području, za plaže i izvore, ali i naša poljoprivredna zemljišta. Stoga pozivamo načelnike i gradonačelnike da upute taj zahtjev prema županu čim prije i da se to izglasa i da napokon Županija bude svrha narodu, a ne političkim elitama koji kroje zakone u Zagrebu. – rekao je Bulj.

Najavio je i preispitivanje svih dosadašnjih koncesija dodjeljenih na području Splitsko – dalmatinske županije.

– Dalmacija nije na prodaju, to je jasna poruka Mosta nezavisnih lista. Stoga tražimo tematsku sjednicu o svim koncesijama koje su dodjeljene na području Splitsko – dalmatinske županije. Opet ponavljam, Zlatni rat je vrh sante leda. Plaže u Splitu, plaže u Makarskoj koje se betoniraju, želimo da se javno otvore sve te koncesije i one koje su nezakonite da se odmah ukinu. A većina ih je nezakonita. Također, Most NL, klub županijskih vijećnika, će odmah tražiti od župana da se postavi šator ispred Vlade, kao što je obećao za vrijeme kampanje, za vertikale spojeve cesta Kozjak prema zaleđu, Cetinski kraj – Ravča – Drvenik. Da se hitno krene u proceduru,  ne samo da se pričaju priče u Požegi i ostalim gradovima o Splitsko – dalmatinskoj županiji koja je zaboravljena.

Borit ćemo se za samostalnost domova zdravlja na cijelom području, jer stanje je katastrofalno. Za škole , koje su zaboravljene i zapuštene, pogotovo u rubnim područjima. I besplatan prijevoz na tim područjima, a to su otoci i Dalmatinska zagora. U vezi toga ćemo imati brojne tematske sjednice, više neće biti ništa isto i više neće biti Dalmacija na prodaju. Ovo šta sad kažem, odmah ćemo krenuti u prikupljanje potpisa s tematskim sjednicama, a ne da se svako tri mjeseca provlače brojne točke, gdje se uvale, kao što je slučaj točke Zlatnog rata. – kaže Bulj.

Na pitanje je li upoznat s dogovorom Željka Keruma i HDZ-a, rekao je da to treba pitati njih, ali da smatra da je to davno dogovoreno.


– Vjerojatno je on to s gospodinom Oparom i HDZ-om dogovorio lani. Ma to je dogovoreno ima bar tri mjeseca, to je jasno da će Kerum biti s njima, svakom živom. To je bila magla, a mi to nećemo podržavati. Mi ćemo tražiti rješenja. Imamo mlade stručne ljude koji će se baviti svim problemima koji tište Splitsko – dalmatinsku županiju. – kaže Bulj.

Na pitanje novinara, ukoliko se dodjeljivanje konesija prenese na lokanu razinu, boji li se da će lokalni šerifi resurse dodjeljivati rođacima i slično, rekao je da se slaže, jer sve dok se ne promjeni treutni zakon “koji je kriminalan”, ostavlja se prostor za takvo djelovanje. Još jednom je uputio poziv svim načelnicima i gradonačelnicima Splitsko – dalmatinske županije.– Pozivam da temljem Zakona o pomorskom dobru, članak 21, svi gradonačelnici upute zahtjeve županu. I da se na ovaj način riješi taj problem dok se ne donese novi Zakon o koncesijama.- kazao je Bulj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0