Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković, u srijedu je u svom prvom radnom boravku u Splitsko-dalmatinskoj županiji. SDŽ je šesta županija koju je posjetila ministrica na svojoj prvoj “turneji” po Hrvatskoj.

Tijekom dana držala je sastanke u Splitu s ravnateljima županijskih Centara socijalne skrbi i ravnateljima podružnica, a ugostio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

 

– Osnovna namjera mojega posjeta je sustav socijalne skrbi. Znate da je ministarstvo zadalo rok 30. rujna za uvođenje fizičko-tehničke zaštite u sve Centra za socijalnu skrb i sve podružnice. To je samo jedan od paketa mjera koje je ministarstvo zacrtalo kako bismo postojeći sustav socijalne skrbi učinili efikasnijim i sigurnijim, a sve na tragu nemilih događaja koji su se ljetos dogodili u Đakovu. Ako je socijalnu radnik siguran na poslu, onda ga može kvalitetno i profesionalno obavljati. Što kvalitetnija usluga našim građanima ja osnovni cilj.

Važna nam je suradnja sa jedincima lokalne i regionalne samouprave, pa sam održala sastanak s ravnateljima svih Centar za socijalnu skrb na području županije, te s ravnateljima ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač RH, kako bismo razgovarali sigurnosnih mjera i razini usluga u ustanovama.

Osim fizičke i tehničke zašite u Centrima za socijalnu skrb i podružnicama, jedna od bitnih mjera je omogućavanja i davanja statusa službene osobe svim stručnim osobama u Centru socijalne skrbi. U javnom savjetovanju je Kazneni zakon u čije odredbe su unesene formulacije kojima se svim profesionalnim i stručnim radnicima dodjeljuje status službene osobe. Od 1. siječnja 2020. oni će dobiti status službene osobe, što znači da će se svaki radnik na te radnike tretirati kao kazneno djelo.Sa županom sam pričala i sa županijskim demografskim mjerama, a one su kompatibilne s onima koje činimo na nacionalnoj razini. Želimo u Nacionalnu strategiju demografske obnove ugraditi što više kvalitetnih mjera koja će biti kompatibilna na lokalnoj i nacionalnoj razini – kazala je ministrica Vesna Bedeković.

Župan Boban kazao je da je ministrica pokazala velik interes i da je pohvalila mjere i projekte koje je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija.

– Danas smo ja i moji suradnici imali čast u nastupni posjeti primiti našu dragu ministricu, gospođu Vesnu Bedeković. Cijeli dan je u splitsko-dalmatinskoj županiji, obišla je dosta ustanova i institucija koje su u nadležnosti resornog ministarstva.

Prije sastanka s ravnateljima Centara socijalne skrbi koji djeluju u našoj županiji imali smo i privatan sastanak u mom uredu gdje smo se dotakli demografskih mjera koje provodi ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske.

Ministricu je uistinu interesiralo koje mi mjere provodimo na području naše županije kao što su projekti “Tu je tvoj dom”, financiranja i sufinanciranja boravka djece u produženom boravku što je sada ministarstvo prihvatilo, ali i niz drugih aktivnosti koje radimo u demografskim okvirima.

Moram pohvaliti ministricu i demografske mjere koje se provode na razini Republike Hrvatske.

Na nama je da implementirane kroz mjere Županije i one lokalnih zajednica dođu kao konačni paket demografskih mjera pred građane na području na kojem žive.

Najvažniji dio današnjeg dana bio je susret ministrice i njenih službi s ravnateljima Centara socijalne skrbi. Govorilo se i o suradnji županija, lokalnih zajednica i resornog ministarstva s Vladom RH za rješavanje individualnih problema na prostorima gdje postoje Centri za socijalnu skrb.

Građani percipiraju problem na izvoru gdje se on pojavi. Tamo gdje se problem pojavi mi moramo biti svi zajedno rješavajući taj problem. Mi smo donijeli neformalni zaključak da ne možemo nikako reći da je to nečiji drugi problem. To je problem svih nas počevši od lokalnih, regionalnih zajednica do resornog ministarstva pa i Vlade RH.

Funkcionirajući tako, ravnatelji su izrazili zadovoljstvo da će biti sve manje problema na tom djelovanju – kazao je župan Boban.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime