Ministarstvo prometa podnijelo optužni prijedlog za ukidanje Uber aplikacije u Hrvatskoj

I premijer Andrej Plenković je ranije govorio kako je korištenje Uber aplikacije protivno hrvatskim propisima

– Inspekcija cestovnog prometa Prekršajnom sudu u Zagrebu uputila je optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV, 21. srpnja ove godine, a daljnje postupanje i odluka u nadležnosti je Suda – odgovorili su iz Ministarstva na upit Dubrovačkog dnevnika.


Podsjetimo, taksisti već dulje vrijeme upozoravaju kako je korištenje aplikacije nezakonito, a njihove navode potvrdila je Vlada, pojedini stručnjaci, ali i sam premijer Andrej Plenković koji je kazao kako je korištenje Uber aplikacije protivno hrvatskim propisima. Taksisti iz svih dijelova Hrvatske su svoje nezadovoljstvo iskazali i prosvjedom u Zagrebu kada su poručili kako ne traže pogodovanja nego poštivanje i provedbu Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

U cijeloj toj priči koja traje već mjesecima, Ministarstvo se odlučilo na pokretanje prvog koraka podnoseći optužni prijedlog, a posljednju riječ imat će Sud. S obzirom na hitnost situacije, realno je očekivati kako se na njihovu odluku ne bi trebalo dugo čekati, piše Dubrovački dnevnik.

Američka trgovinska komora u Hrvatskoj (AmCham) te direktor za jugoistočnu Europu Ubera Davor Tremac, pak, još su početkom mjeseca predložili da Hrvatska u svoje zakonodavstvo uvede tzv. unaprijed definiranu uslugu prijevoza kao novu kategoriju usluge dijeljenja prijevoza, piše Index.

Unaprijed definirana usluga prijevoza podrazumijevala bi elektroničko naručivanje usluge s unaprijed definiranom procjenom cijene, puta vožnje i identiteta vozača. Liberaliziran pristup toj vrsti usluge uključivao bi pojednostavljen sustav dodjele licenci, bez ograničenja broja dodijeljenih licenci i određivanja cijene usluga, koja bi bila vođena potrebama tržišta i korisnicima usluga.

Tremac predlaže da vozači Ubera imaju posebne licence, da ih nadzire resorno ministarstvo, ali i da nema ograničenja broja licenci. U Uberu ne žele ni da im se ograničavaju cijene usluga, piše Index.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0