Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo obrazovanja te gradske uprave Zagreba, Splita i Rijeke sklopili su prije dvije godine sporazum o provedbi statusnih promjena Centra za autizam sa sjedištem u Zagrebu i ustrojstvenim jedinicama u dva jadranska grada koje trebaju postati samostalne, piše Splitski dnevnik.

Time je određeno da Banovina preuzme odgovornost za odgoj i obrazovanje korisnika Centra u novoosnovanoj ustanovi, te da se u projekt uključe i korisnici koji su navršili 21 godinu života do njihova prijelaza u ustanovu socijalne skrbi, što će se obaviti u roku od godinu dana.

Statusna transformacija Centra izazvala je zabrinutost kod roditelja djece s poremećajima iz autističnog spektra, a pogotovo se pitaju kako će se uz obrazovni program osigurati i socijalna skrb za osobe starije od 21 godine.

Očito s razlogom jer su od rujna ukinuta sredstva od strane ministarstva za sufinanciranje prijevoza učenika centra i njihovih pomoćnika, ali i za prehranu.

“Od devetog mjeseca kada je započela nova školska godina ministarstvo obrazovanja je bilo nužno financirati troškove prijevoza za učenike i njihovu pratnju, a sredstva su došla samo za prijevoz prvih 15 dana rujna, a za hranu nismo dobili ništa”, kazala je ravnateljica Anja Jelaska za Splitski dnevnik.

Županija i Grad Split priskočili su im u pomoć, pa je tako županija izdvojila 72 tisuće kuna za međugradski prijevoz, a dodatnih 40 tisuća dobili su od Grada Splita za izvan nastavne aktivnosti. Tako su pokrili zaostatke i osigurali sredstva do početka iduće godine.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime