Ministarstvo kulture: “Grad Split kao vlasnik tvrđave Gripe ima obvezu čuvati i održavati navedeno kulturno dobro”

"Možemo s punim ponosom reći da svoju opstojnost grad Split duguje tvrđavi Gripe te joj stoga treba posvetiti punu pažnju u njenom čuvanju, redovitom održavanju i estetskom unaprjeđivanju"

Prije više mjeseci, a nakon volonterske akcije čišćenja i uređenja zapuštene tvrđave Gripe, Joško Kalilić uputio je dopis Ministarstvu kulture upozorivši ih kako je akcija čišćenja otkrila brojna oštećenja zidina tvrđave Gripe (uz priložene fotografije) koja je i spomenik kulture od 1977.


– Kao građanin Splita zamolio sam Ministarstvo za materijalnu i stručnu pomoć za građevinsko-konzervatorske intervencije za sanaciju navedenih oštećenja prije nego dođe do još većih oštećenja i potencijalno ozbiljnih ozljeda posjetitelja tvrđave što je ministrica Obuljen ozbiljno uzela u razmatranje i proslijedila moj dopis s fotografijama Uredu za održavanje kulturne baštine koji djeluje pri istom ministarstvu, rekao je Joško Kalilić.

U odgovoru koji je gospodin Kalilić dobio od Ministarstva jasno se vidi kako je Grad Split vlasnik tvrđave Gripe te da oni preko svog Ureda za kulturu u suradnji s Konzervatorskim odjelom moraju formirati radnu grupu koja će osmisliti način redovitog čišćenja, uređivanja, saniranja, arheološkog istraživanja i unaprjeđivanja tvrđave kao velikog kulturnog dobra za sve generacuje građana Splita te kao prvorazrednu turističku atrakciju.

– Podsjetimo se da je za vrijeme nekoliko napada i opsada grada Splita od Osmanlijske vojske prije 400 g. tvrđava Gripe imala glavnu ulogu u obrani grada. Možemo s punim ponosom reći da svoju opstojnost grad Split duguje tvrđavi Gripe te joj stoga treba posvetiti punu pažnju u njenom čuvanju, redovitom održavanju i estetskom unaprjeđivanju, zaključio je Kalilić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0