Ministar: Lećevica će vjerojatno biti gotova i prije 2023.; Župan: Šolta je svijetli primjer zbrinjavanja otpada, a neki nisu ništa napravili

"Primarni je problem edukacija građana ovoga trenutka i treba na tome raditi, a paralelno s tim dovršavati Lećevicu, sortirati otpad u centrima za sortiranje"

U dvorani na Zenti splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban održao je tijekom dana radni sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i svim gradonačelnicima gradova i načelnicima općina županije.


Tema sastanka je bila “Mogućnost projekata JLS u sustavu gospodarenja otpadom”.

Nakon sastanka ministar se obratio novinarima, a prvo su ga pitali što je s najavljenim penalima koje će Hrvatska plaćati od 1.1. zbog kašnjenja s izgradnjom centara za gospodarenje otpada.

– Što se tiče penala za izgradnju Centara za gospodarenje otpadom, ti penali će tek biti procjenjivani. Nije riječ o iznosu s kojim se treba računati. Naš cilj je Centar za gospodarenje otpadom dovršiti što je prije moguće. Ono što je svakako potrebno učiniti je sve centre za gospodarenje otpadom u državi dovršiti do kraja financijske perspektive ovog operativnog programa “Konkurentnost & kohezija”. Govorimo o kraju 2023. godine. Sam projekt Lećevice je u ovom trenu u fazi dovršavanja projektne dokumentacije. Mi u narednom razdoblju očekujemo da će stvari po pitanju realizacije projekta intenzivirati i da će Lećevica biti gotova i prije spomenute godine.

Što se tiče penala, ja ne bih kalkulirao o tim iznosima. Oni će biti predmet premišljanja Europske komisije, prije svega o tome kakav je napredak Republika Hrvatska postigla u kontekstu izgradnje sustava učinkovitog gospodarenje otpadom. Upravo zbog toga, svi ovi napori Ministarstva, Fonda i jedinica lokalne samouprave ide u tom smjeru da oni u konačnici penali budu zanemarivi – kazao je ministar.

Novinari su pitali je natječajna dokumentacija za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja gotova za Lećevicu?– Nije gotova. Prije svega govorimo o projektnoj dokumentaciji koja je u domeni jedinica lokalne samouprave i tom kontekstu nisam podrobno upoznat s fazom, odnosno razinom točne gotovosti. Projektna dokumentacija je u fazi dovršavanja.

Edukacija ljudi je najvažnija

Riječ je potom preuzeo župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.– Kasnimo s Lećevicom. Taman kada smo se zahuktali dogodilo se ono s ministrom Dobrovićem i dodatno kašnjenje od godinu i pol do dvije, ali sada sve ide kako treba i odgovorno tvrdim da će natječaj krenuti do ljeta jer imamo lokacijsku dozvolu i rješenje.

U obilasku po županiji vidio sam primjere od nulte faze uređenja do visoke faze što se tiče zbrinjavanja komunalnog otpada. Ovdje ću naglasiti i istaknuti Općinu Šolta koja ima jedno od najsuvremenijih reciklažnih dvorišta. Nažalost, ima lokalnih zajednica koje nisu poduzele bilo kakve aktivnosti. Zato su nam i bitne prezentacije kako se financirati iz EU fondova vezano uz uređenja i dovršenje tih problema. Više ih je koje nisu ništa poduzelo.

Primarni je problem edukacija građana ovoga trenutka i treba na tome raditi, a paralelno s tim dovršavati Lećevicu, sortirati otpad u centrima za sortiranje. Čuli ste ministra koji sve natječaji i koje sve aktivnosti se očekuju sljedeća dva mjeseca – zaključio je župan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0