Ministar Krstičević: “Raketna baza je okružena vatrom, angažirani su vojnici i vjerujem da ćemo je obraniti”

U Žrnovnicu su pristigli i ministri obrane i unutarnjih poslova RH, Davor Božinović i Damir Krstičević

Požar koji silovito juri s Mosora i prijeti Žrnovnici u večernjim je satima nagnao i pripadnike ministarstva obrane i unutarnjih poslova RH da stignu u Žrnovnicu i održe zatvoreni sastanak na kojem je bilo govora o stanju na požarištu.


– Stanje još uvijek nije zadovoljeno, požar se širi prema Amimžićima i Privoru i širi se  prema Tugarama. Kanaderi su obranili donji dio skupa s vatrogascima da se požar ne bi širio prema selima Dugi Rat i Podstrana, to je sada sigurno – kazao je Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

– Požar iznad Žrnovnice se sada širi u borovu šumu koja je gorjela i prije desetak godina i ide prema starom selu Amižićima. Kanaderi rade i gase, očekujemo dolazak i trećeg kanadera i očekujemo da ćemo požar staviti pod nadzor- kazao je Glavina.

Ministar Krstičević iskoristio je priliku kako bi pohvalio rad vatrogasaca i zapovjednike vatrogasnih postrojbi diljem Dalmacije koji su pomagali i pomažu cijelo jutro nadljudskim naporima.

Zahvalio je i lokalnom stanovništvu te kazao kako se nada da će zajedničkim angažmanom ovaj požar uspjeti staviti pod kontrolu.

Obzirom da je vojna baza okružena vatrom, na novinarsko pitanje je li raketna baza u izravnoj opasnosti od požara, Krstičević je kazao kako su angažirani vojnici i da smatra da neće biti većih posljedica.


Na novinarsko pitanje je li možda zakasnila reakcija slanja vojnika na požarište obzirom da se lokalno stanovništvo nije imalo čime braniti od požara, Krstičević je kazao kako cijeli sustav funkcionira na ovakav način.

– Ljudi su na terenu, angažirali smo vatrogasce, zrakoplovne snage, te ponovio kako će zajedničkim angažmanom pokušati smiriti situaciju.Poručio je i kako će biti dovoljno vojnika da pomognu vatrogascima.

Ministar Davor Božinović je kazao kako su nadljudskim naporima i velikom hrabrošću spriječene veće materijalne štete i situacija se prati iz sata u sat zbog specifičnih vremenskih prilika, odnosno neprilika.

– Očekuje se dolazak i vatrogasaca iz unutrašnjosti, te pripadnika hrvatske vojske. Uz maksimalan angažman vjerujem da je ono najgore iza nas – kazao je Krstičević.

– Vjetar mijenja putanju, to dodatno otežava situaciju. Treba angažirati dodatne snage. Noć je pred nama, ali očekujemo i da će sutrašnji dan iziskivati dodatne napore – dodao je Božinović.

Ministra Božinovića novinari su upitali je li ovo vrijeme da se razmišlja o povećanju proračuna vatrogasnih zajednica.

– Cjelokupnom sustavu zaštite i spašavanja morat ćemo pokloniti veću pozornost nego do sada-kazao je.

Ministri su također otišli na teren, a saznajemo i da je vojska stigla u Kaštela.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0