MIMOHOD ANTIFAŠISTA “Prvo treba biti čovjek, svakom prilikom, pa tako i u ratu”

Poslušajte što je građanima poručio 96-godišnji veteran 2. svjetskog rata

Oko 19 sati ispred HNK Split okupilo se stotinjak građana koji su predvođeni orkestrom HRM krenuli niz Marmontovu ulicu do Rive.


Svečani mimohod organizirale su Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita (UAAB) i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) povodom Dana antifašističke borbe.

– Radosni smo što se okupilo dosta ljudi i radosni što smo u Splitu, koji je bastion antifašizma. 1945. je prva vlada formirana u Splitu jer je upravo to slobodarski grad, tu su udareni temelji za današnju državu Hrvatsku. Malo smo žalosni što nemamo niti jedan spomenik koji bi podsjećao na antifašističku povijest Splita, ali nadamo se da ćemo sljedeću godinu proslavu imati na Trgu žrtvama fašizma, što nam je obećao i gradonačelnik Krstulović Opara – kazao je tijekom mimohoda predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Josip Milat.

Josip Milat

Jedan od sudionika je i 96-godišnji Mijo Božan, sudionik 2. svjetskog rata čiji je sin poginuo u Domovinskom ratu. Upitali smo ga kakvu poruku ima za naše čitatelje.


– Uvijek smo pobjeđivali, ali držali smo se reda i ljudskosti. Prvo treba biti čovjek u bilo čemu, pa tako i u ratu – kazao je.

Nakon mimohoda na Rivi je planiran koncert Glazbe Split i Corso Adriatico, no zasad je odgođen zbog kiše. Sudionici su se sklonili pod tende kafića i čeka se hoće li se ipak održati.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

2 KOMENTARI

  1. Zasto je KATOLICKA CRKVA U HRVATA protiv ANTIFASHISTA? Zato sto su jedino antifashisti uprli prsto i ukazivali na zlocine te iste katolicke crkve, kojih je kroz povijest zbirno uzeto bilo daleko vise nego li zrtava svih ostalih, oni u borbi za “svetu mater katolicku crkvu” nisu birali sredstva.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime