Povodom 12. svibnja, koji se slavi kao Međunarodni dan sestrinstva, članovi SDP-ovog Savjeta za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uputili su čestitku svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, a posebno onima koji će i taj dan provesti na svojim radnim mjestima.

– U Hrvatskoj u ovom trenutku ima 38.000 medicinskih sestara i tehničara. Oni su najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, a uz liječnike nosioci u pružanju zdravstvene skrbi za cjelokupno stanovništvo. U Republici Hrvatskoj nedostaje više od 10.000 medicinskih sestara. Stanje će se u vrlo skorom periodu dodatno pogoršati, a zbog povećanog odlaska na rad u inozemstvo te smanjenja upisnih kvota u medicinske škole. Stoga čim prije treba donijeti mjere koje će poboljšati status medicinskih sestara poput priznavanja svih razina obrazovanja u struci, povećanja upisnih kvota u medicinske škole i fakultete te poboljšanja uvjeta rada i standarda medicinskih sestara. Time će se značajno poboljšati i razina pružanja zdravstvene skrbi za cjelokupno stanovništvo. – rekao je Boro Pejdo, mag. med. tech.

Međunarodni dan sestrinstva je jedan od najznačajnijih dana na području sestrinske profesije, a odabran je u spomen na Florence Nightingale, začetnicu modernog sestrinstva koja je rođena 12. svibnja 1820. godine.

Doc. dr. sc. Joško Markić smatra da su ljudi najveće bogatstvo našeg zdravstvenog sustava koji je dobar upravo zahvaljujući stručnom i požrtvovnom radu svih zdravstvenih radnika.

– Medicinske sestre i tehničari su nositelji procesa zdravstvene njege i, uz sve odgovorne poslove koje obavljaju, trude se bolesnicima osmijehom na licu umanjiti stres tijekom pregleda, dijagnostičkih postupaka ili liječenja u bolnici. Svi moramo znati da ponekad noću jedna sestra ili tehničar budu odgovorni za 20-tak pacijenata, ali ih to ne sprječava da zdravstvenu njegu obave na visokoj razini.

Uz čestitke, upućujemo i našu zahvalnost svim medicinskim sestrama i tehničarima na svemu što čine za dobrobit naših pacijenata. Poziv koji su odabrali je iznimno odgovoran i plemenit, a na zdravstvenoj administraciji je da stvori uvjete kako bi ga obavljali u što boljim uvjetima – zaključuje Markić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime