Predsjednik Odbora za financije HDZ Split Mato Zeljko rekao je da smatram važnim reagirati na paušalno priopćenje splitskog SDP-a u kojemu je iznesen niz netočnih informacija. Iznesene tvrdnje ne odgovaraju činjenicama i protivne su stvarnim naporima koje ova gradska vlast ulaže s ciljem racionalizacije broja djelatnika u Banovini.
Na društvenim mrežama napisao je poruku koja je objavljena na stranicama splitskog HDZ-a.
– Nužno je istaknuti kako je Grad Split predvođen HDZ-om i koalicijskim partnerima održao ISTI broj zaposlenika te po prvi put nakon niza prethodnih vlasti s uspješno dogovorio kolektivni ugovor. Na taj način prekinut je scenarij gomilanja dugova prema radnicima, a u završnoj fazi su i pregovori o kolektivnom ugovoru s djelatnicima iz ostalih gradskih ustanova i dječjih vrtića.
Kao dio procesa racionalizacije pokrenuta je i aktivnost kojom se dijelu zaposlenika nudi dobrovoljan odlazak uz otpremninu – i to u skladu s propisima RH, s aneksom kolektivnog ugovora te u potpunoj suglasnosti s radnicima. Izravan rezultat takvih aktivnosti bit će dugoročno smanjenje ukupnog troška plaća po uzoru na neke druge gradske tvrtke; poput Prometa u kojemu je restruktuiranje pozdravljeno i od strane struke i od strane sindikata bez negativnih konotacija u medijima i javnosti.

“Neka se prisjete svojih dana u Banovini”

Takva vrsta uštede u kontekstu Grada na primjeru bruto plaće 50 radnika na godišnjoj razini iznosi oko 5 milijuna kuna, a što je otprilike 8% ukupnog troška planiranog iznosa za plaće. Ovakvi potezi dio su jasne ekonomske strategije o kojoj se početkom godine raspravljalo u sklopu kriznog tima kojega je oformio gradonačelnik Krstulović Opara.
Umjesto političkih pamfleta SDP bi se trebao prisjetiti svojih dana u Banovini te utvrditi što su oni činili po tom pitanju.
Kada se govori o pristupu racionalizaciji onda se treba govoriti argumentima, a ne se razbacivati političkim porukama. Prije komentara o načinu obračuna otpremnina valja se i bolje educirati te pogledati propise koji takvo što opisuju. Činjenica da se SDP nalazi u restartu, da teško pronalazi vlastite politike i gubi afirmaciju među članstvom, nije i ne smije biti razlog za iznošenje neutemeljenih i netočnih tvrdnji – kazao je Zeljko.


Moja reakcija na članak je...
Vau
5
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
1
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime