Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Splita danas se obratio priopćenjem javnosti o radu Stožera civilne zaštite Grada Splita, na čijem se čelu nalazi.

POVEZANI SADRŽAJ

Na njegovo priopćenje odgovorio je Davor Matijević, tajnik SDP-a Split, otvorenim pismom koje prenosimo u cijelosti:

Gospodine Vela, kad se epidemija proširila i na Split gradski kotarevi nisu dobili nikakvu uputu niti je sazvan ikakav sastanak. Nažalost od samog početka organizacija nije postojala niti je uspostavljena komunikacija s ljudima na terenu.

Kronološki ću Vas podsjetiti na slijed događaja:

15. ožujka sam, nakon što nisam dobio nikakvu uputu od Vas, objavio kako će Vijeće mog kotara organizirati volontere koji će pomagati starijima i onima koji su u rizičnoj skupini u nabavci potrebnih namirnica i lijekova. Javilo se preko 30 volontera voljnih pomoći, a nakon nas istu stvar radi i kotar Split 3 te još neki kotarevi.

17. ožujka Grad saziva sastanak svih predsjednika kotareva.

18. ožujka Grad otkazuje sastanak. Isti dan javno upozoravam Grad da vijeća kotareva nisu dobila nikakvu uputu niti da je ustrojena Civilna zaštita, čiji sam pripadnik skoro 10 godina.

19. ožujka dobivam mail s uputom kako će Crveni križ organizirati pomoć starijima. Isti dan se i sam prijavljujem te postajem volonter Crvenog križa i obavještavam sve volontere koji su mi se javili da se sada jave Crvenom križu za daljnje aktivnosti.

24. ožujka šaljem mail Vama i gradonačelniku u kopiji gdje Vas upozoravam da su se počele izdavati propusnice, ali da je tajnica mog kotara na dugotrajnom bolovanju i da morate naći zamjenu, a ne da se stanovnici usmjeravaju na Gripe. Isto je napravljeno i sa Spinutom i Lovretom, Splitom 3 i Sućidrom… Također tražim da mi se pomogne u nabavci opreme, a nudim da kotar sam to plati. Nisam dobio nikakav odgovor.

26. ožujka šaljem javni apel gradonačelniku gdje ga molim da Vas smijeni i na Vaše mjesto stavi Božu Zadru ili Antu Jukića za koje znam da bi u kratkom roku znali ustrojiti CZ kako treba.

27. ožujka u rad Stožera uključujete : Antu Jukića, Božu Zadru, Mirka Ramljaka, Juliju Budimir Bekan i Miljenka Modrića

31. ožujka vijeće kotara radi izmjene i šaljem popis novih članova Civilne zaštite, s njihovim kontaktima, za područje kotara Blatine-Škrape. Moram naglasiti da su Vaše kolege iz HDZ-a Blatine-Škrape promptno reagirale i da smo zajedno u svega 2 dana napravili izmjene te smo jako dobro surađivali po ovom pitanju. U istom mailu šaljem Vam i prijedlog za mobilizaciju 3 osobe. Odgovarate 2. travnja kako moramo popuniti obrasce

7. travnja Vlatko Bratulić iz Banovine zove vijećnike koji su se ponudili volonterski biti mobilizirani Jakova Karadjolu i Gorana Perića. Oni šalju svu potrebnu dokumentaciju na njegov mail vlatko.bratulic @split.hr. Nakon toga ih nitko više ne kontaktira

9. travnja Vam šaljem mail sa svim formularima kako biste promijenili članove Civilne zaštite.

Nekoliko dana nakon toga sam se čuo s Vašom kolegicom iz Stožera i stranke koja kaže kako niste ništa dobili od mene pa ste odlučili mobilizirati druge osobe za naš kotar. Kažem joj kako nije nikakav problem za mobilizaciju drugih i kako je najvažnije da je naš kvart pokriven. I zaista mi osobno nije problem Vaš odabir jer obojica momaka rade svoj posao jako korektno. Ovo nije pitanje pojedinca već je pitanje sustava.

Načelniče Vela, ne upozoravam Vas ja kako bih pokazao da ne znate ustrojiti Civilnu zaštitu. Upozoravam javno kako biste Vi, a ujedno i gradonačelnik, shvatili da postoji problem i da ono što radite nije dobro. I nije sva krivnja Vaša, jer Civilna zaštita ne funkcionira kako treba godinama, ali sad smo kao društvo najugroženiji i Civilna zaštita je potrebnija sad više nego ikad. A ako netko ne shvaća u čemu je problem onda on nije najpozvaniji ni da taj problem rješava. Kako inače protumačiti da nisu kontaktirani postojeći članovi Civilne zaštite? Ne zbog mobilizacije nego zbog stanja pripravnosti. Da nam se dogodi neka gora situacija tada Vam ni ovaj broj mobiliziranih ne bi bio dovoljan, a na papiru imate stotine pripadnika koje niste ni nazvali. U 3 godine nismo imali nijedno postrojavanje niti vježbu. Kako protumačiti da od cijele opreme Civilna zaštita ima danas samo lopate i maškline!? Šta bi trebali, zatući COVID lopatom?

Načelniče Vela, meni ne treba ni mobilizacija ni status pripadnika CZ da bih pomagao u kvartu. 2012.godine sam također sa susjedima čistio snijeg po cijele dane i nosio hranu starijim susjedima. Isto sam napravio i 2018.godine, tada kao čelnik kotara, kad smo čistili snijeg i organizirali volontere da kupuju namirnice starijima kako bi oni mogli ostati doma. Isto sam napravio sada, a radit ću i dalje kad god bude potrebno. Za to mi ne trebate ni Vi, ni Banovina, ali dok god ste načelnik Stožera Civilne zaštite koji ne radi svoj posao kako treba očekujte da ću Vas javno upozoravati na ono što ne radite. Nema to veze s Vama, to ima veze sa svima nama koji bi mogli jednog dana upravo ovisiti o sustav koji bi trebao postojati, a ne postoji zbog Vas!1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime