Međimurski župan i nositelj HNS-ove liste za Europski parlament Matija Posavec boravio je u ponedjeljak u Splitu gdje je na poziv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare prisustvovao Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita povodom Dana grada. Posavec je svečanost u HNK Split popratio s kolegicom Ružom Kovačević Bilić, četvrtom kandidatkinjom s HNS-ove liste i trogirskom dogradonačelnicom. Drugi je ovo put u nešto više od dva mjeseca da najuspješniji hrvatski župan posjećuje Split, nakon što je nedavno u gradu pod Marjanom trčao polumaraton. Kao i u mnogo navrata prije, i ovom prilikom istaknuo je važnost povezivanja kontinentalne i jadranske Hrvatske s naglaskom na gospodarsku suradnju.

– Svim Splićankama i Splićanima čestitam Dan grada i njihovog zaštitnika sv. Duju. Osim što na poziv gradonačelnika Opare sudjelujem u svečanoj proslavi, uvijek je dobro da netko s kontinenta dolazi u jadranske županije razgovarati i raditi na povezivanju plave i zelene Hrvatske. Činjenica je da se danas 21,4 kune dnevno troše po članu obitelji za hranu. To je 4,38 milijardi eura godišnje, a Hrvatska uvozi dvije milijarde eura hrane. Kad bi se samo jedan posto toga uložio u lokalnu ekonomiju i povezala se zelena i plava Hrvatska tako da lokalna hrana dođe u turistička središta u sezoni, to bi bilo dodatnih 150 milijuna kuna za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tako treba razmišljati i pokušati utjecati i kroz Europski parlament na ono što se možda nedovoljno shvaća u nacionalnoj politici – rekao je HNS-ov župan Matija Posavec.

Smatra da država treba poticati domaću proizvodnju te plasman te proizvodnje na Jadran.

– Kao župan Međimurske županije surađujem s brojnim županijama na Jadranu. Na taj se način povezujemo i s njima, ali i s brojnim hotelskim lancima, onima koji funkcioniraju kroz turizam, u cilju da se povežu s obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima. Tako imamo dobru politiku koja daje rezultate, ali rezultati moraju biti takvi i na nacionalnoj razini kako bi cijeli hrvatski kontinent mogao plasirati svoje proizvode turistima jer Hrvatska godišnje ostvaruje više od 100 milijuna noćenja – istaknuo je Posavec u Splitu.

Od medija je upitan da prokomentira monokulturu turizma u Splitu, pogotovo s obzirom na činjenicu da županija kojoj je na čelu ima najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, nižu i od EU prosjeka.

– Svaki investitor će vam doći kad ima povjerenje prema državi, regionalnim i lokalnim samoupravama. Država treba rasteretiti poduzetnike mnogih administrativnih nameta, treba ga osloboditi birokracije, pojednostaviti ju i rasteretiti ih nepotrebnih plaćanja. Danas poduzetnik na 7000 kuna daje još toliko doprinosa i to je jedan od razloga nepovjerenju poduzetnika. No, to se da promijeniti i kroz nacionalnu i kroz europsku politiku – zaključio je međimurski župan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime