Ujedinjeni narodi su 20. prosinca proglasili Međunarodnim danom solidarnosti. Cilj je neumorno poticati svjesnosti o važnosti solidarnosti među ljudima te stalno poduzimati mjere čiji je cilj iskorijeniti siromaštvo.

Tim povodom je gradki vijećnik SDP-a Joško Markić istaknuo kako Split treba čim prije donijeti Strategiju socijalne skrb o kojoj će postojati šire društveno suglasje.

– Naši sugrađani velikog srca redovito prednjače u odazivanju na mnoge humanitarne akcije. Stoga i Split treba biti prepoznat kao grad solidarnosti koji skrbi o svojim socijalno ugroženim sugrađanima, koji subvencionira njihove troškove stanovanja, koji umirovljenicima omogućava dostojanstven život, a terminalnim malignim bolesnicima dostupnu primjerenu palijativnu skrb.

Zabrinjavajući je podatak da je trećina stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti pa je važno pomagati i donositi socijalne mjere s ciljem veće društvene pravednosti. Posebnu pažnju društva zaslužuju umirovljenici i starije osobe. Prosječna hrvatska mirovina je samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću što je svrstava na začelje u EU. Stoga su vijećnici SDP-a na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zatražili vraćanje 100 kuna pomoći umirovljenicima kojima je ona ukinuta izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi u rujnu 2017., ali nažalost prijedlog nije prihvaćen. Osim toga traženo je i pokretanje aktivnosti uspostavljanja „dnevnih boravaka“ za stare i nemoćne, a što je najbolja prevencija smještaja u domove. – rekao je Markić.

Članica Gradskog odbora SDP Split, Maja Negovanović, ističe kako treba biti više solidaran i sa žrtvama obiteljskog nasilja. Važno je uspostaviti bolji sustav potpore i njihove zaštite te čim prije proširiti kapacitete skloništa za žene i djecu žrtve nasilja. Otvaranje tzv. „nužnog smještaja“ u koji bi se privremeno mogle smjestiti obitelji zbog deložacija ili sličnih problema mora isto biti na listi prioriteta Gradske uprave.– Solidarnost se očituje u stalnoj skrbi za najugroženije te se nadamo da ćemo u slijedećoj godini svi zajedno puno više učiniti na ovom polju. – zaključio je Markić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0