Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je izglasan Prijedlog odluke o načinu i uvjetima sufinanciranja programa dječjih vrtića u vlasništvu fizičkih osoba, udruga i vjerskih zajednica na području Splita, što znači izjednačavanje cijena u gradskim i privatnim vrtićima. Tako će svi roditelji predškolske djece na području grada Splita od lipnja plaćati jednaku cijenu vrtića.

U prijelaznom razdoblju, odnosno u svibnju, Grad Split nastavit će sufinancirati pedagoške djelatnosti u vlasništvu privatnih osoba u istim mjesečnim iznosima sufinanciranja kao i dosad, a privatni vrtići dodatnu potporu u ovim izvanrednim okolnostima mogu ostvariti i preko mjera Vlade Republike Hrvatske kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Današnja Odluka u najvećoj će mjeri razveseliti roditelje 1611 djece u privatnim vrtićima koji će financijsko olakšanje osjetiti već od 1. lipnja.

Joško Markić

Odluku je pozdravio gradski vijećnik iz redova SDP-a Joško Markić.

 

– Jedno od osnovnih prava djeteta je pravo na obrazovanje, a ono počinje predškolskim obrazovanjem. Predškolski odgoj nije samo puko čuvanje djece dok roditelji rade. Ono ima važnu ulogu za cjelokupni daljnji razvoj.

Iako je obveza Grada osigurati dovoljno mjesta za sve, iz godine u godinu smo svjedoci velikog broja neupisane djece u gradske vrtiće. Stoga skoro 1600 splitske djece svoje pravo na predškolske obrazovanje ostvaruje u privatnim ili vjerskim vrtićima, ali uz značajno nepovoljnije financijske uvjete, plaćajući ponekad i do 1000 kn mjesečno više. Zbog toga su se mnogi naši sugrađani osjetili građanima drugog reda  ističe Markić.

Dodaje da djeca i roditelji ne smiju biti u financijski nepovoljnijem položaju zato što u gradskim vrtićima nema mjesta.

– Najsvježiji primjer je kada je svojim Zaključkom od 24. ožujka 2020., gradonačelnik oslobodio plaćanja cijene programa vrtića i jaslica roditelje čija djeca polaze gradske ustanove za vrijeme trajanja pandemije. Nažalost, identična financijska potpora nije ponuđena i roditeljima djece u privatnim ili vjerskim vrtićima.

Iznimno mi je drago da sam bio u mogućnosti sudjelovati u radu višestranačkog Odbora Gradskog vijeća za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja. Odbor je, skupa s gradskom Upravom, iznjedrio rješenje kako povećati sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića s ciljem da se ukine diskriminacija i da se izjednači trošak roditeljima, bez obzira koji im vrtić dijete polazi.

Odluka o novom načinu sufinanciranja ima i dodatno, možda još i veće značenje. I to je važno istaknuti. Izjednačavanjem cijene usluge i sufinanciranjem po broju upisane djece, dajemo značajan poticaj svim vrtićima, uključujući gradske, da naprave dodatne iskorake u kvaliteti svojih programa. Naime, na tržištu će opstati samo oni koji budu najbolji, najkvalitetniji, suvremeni i inovativni. A u interesu je svih nas, kao i cijelog društva, da upravo takve programe ponudimo našoj djeci – kaže Markić dodajući da je dobro obrazovanje temelj uspjeha te da je svaka kuna uložena u to na dobrobit svih.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime