Mario Tomasović otkrio tko je najveće iznenađenje izbora: “Logična je koalicija HDZ-a i Keruma u Splitu i u Županiji”

Rezultate izbora u gradu Splitu i županiji Splitsko-dalmatinskoj komentirao nam je bivši županijski vijećnik, publicist i komentator Mario Tomasović.


Tomasović smatra da je i u Gradu i Županiji najizglednija koalicija HDZ-a i HGS-a, ali i da su iznenađenja moguća. Najveće iznenađenje izbora je MOST, smatra Tomasović.

Kako mislite da će rasplesti situacija u splitskom Gradskom vijeću?

– Gledajući novi odnos snaga u Gradskom vijeću, nameće se zaključak da bi logična koalicija bila ona između HDZ-a i HGS-a, osobito zbog relativne sličnosti biračkog tijela. Ostale kombinacije su moguće, ali više spadaju u rubnu domenu pa čak i domenu političke trgovine.

Držim da je pitanje gradonačelničke funkcije zapravo sporedno. Više je u igri sukob taština, dosta je izgovorenih predizbornih riječi, negativne kampanje. Ni Kerum ni Opara ako nemaju većinu u Gradskom vijeću nisu relevantan čimbenik. Budući gradonačelnik će biti pod stalnim stresom urušavanja većine, krize i novih izbora. Ključno je osigurati stabilnu većinu. Pitanje tko će biti gradonačelnik je sporedno pitanje jer ne može donijeti odluke iznad milijun kuna.

U Županijskoj skupštini također će biti nužna koalicija…


– Stvari se mogu razviti na istom tragu kao u Gradu. Ako dođe do koalicije HDZ-a i HGS-a, dogodit će se stabilna većina 29 vijećnika. Treba reći da kao po pitanju grada, ako HDZ i HGS misle koalirati, morat će se suzdržati od teške verbalne artiljerije. Mogući su i drugačiji scenariji, ali to bi iziskivalo još veću energiju u iscrpljujućim pregovorima. MOST se na ovim izborima i u Splitu i županiji dokazao kao postojana i žilava opcija i to treba uvažiti kao političku činjenicu.

Tomasović je iznio velike kritike na postojeći izborni zakon.– Postojeći izborni zakon u RH je nakaradno postavljen jer župani, načelnici i gradonačelnici, koji se biraju neposredno, su tek dekor u centrima prave političke moći u kojima se odlučuje, a to su Gradska i Općinska vijeća i Skupštine. Ako nemaju većine u svojim parlamentima, oni su osuđeni na mrcvarenje i političku trgovinu.

Kako ocjenjujete rezultat MOST-a u Splitu i županiji?

– Realno govoreći, šanse Mira Bulja, inače mog suborca iz 4. GBR, u odnosu na Blaženka Bobana su minimalne. Isto tako, treba reći da je rezultat Bulja jako dobar i neovisno o drugom krugu, MOST može biti zadovoljan već sada. Postojeći uspjeh u prvom krugu koji se mjeri s 10 mandata u Županijskoj skupštini je itekako značajan uspjeh!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0