– Istina je da je prostorno planiranje u Hrvatskoj poligon besramne političke trgovine i korupcije i da Zagreb u tome nije usamljen slučaj. Dok Milan Bandić guši zelene zone i centar grada, crta, prekraja i pogoduje HDZ-u u zamjenu za ruke u Gradskoj skupštini, istovremeno to već godinama želi učiniti i političko vodstvo Splita – poručila je u subotu predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, komentirajući priopćenje Grada Zagreba o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana.

Kriminalno loših urbanističkih odluka koje su rezultat isključivo neodgovorne politike motivirane gramzivošću vladajućih političara, smatra Puljak, nije lišen ni ostatak zemlje.

– Istina je da su rezultat takvih gnjusnih trgovina gradovi bez odgovarajuće infrastrukture, pristupnih cesta, škola i parkova. Istina je da živimo u kvartovima betona i asfalta, gledamo kako se uništavaju zelene i javne površine i svjedočimo trajnom uništavanju šanse za smislenim razvojem i napretkom – rekla je Puljak, podsjećajući da bi prostor trebao pratiti viziju razvoja grada, koja mora biti vođena potrebama građana, a ne interesnih skupina.

– Istina je da je u Zagrebu, kao i u Splitu, na djelu uzurpacija javnog prostora, s ciljem pogodovanja odabranim i korisnim pojedincima i političkim sponzorima. Planovi za dugoročni razvoj gradova nisu vidljivi niti u tragovima, što se najviše očituje kroz izostanak bilo kakvih stručnih argumenata za stihijske izmjene u prostoru.

Kada je riječ o Splitu, posljednji GUP donesen je 2006. godine. Od tada je doživio desetine izmjena. Zadnji pokušaj bivšeg SDP-ovog gradonačelnika bio je ‘izbušiti’ ga s 500-tinjak točkastih izmjena. Kao što sada u Zagrebu žestoko reagiraju stručnjaci, oporbeni političari i javnost, reagirali su i tada u Splitu, buneći se protiv dugoročno neodrživih rješenja te zanemarivanja ključnih problema i bilo kakvih javnih i društvenih potreba. Nasreću, taj je pokušaj propao, ali aktualna osovina HDZ-Kerum još se nije dogovorila kako podijeliti plijen i prekrojiti grad u svoju korist – upozorila je Puljak.

Iako je procedura donošenja prostornih planova strogo definirana, najveća odgovornost u ovakvim slučajevima pripada gradonačelnicima i političarima koji u gradskim tijelima vlasti svojim glasovima utječu na donošenje odluka.– Istina je da smo se do sada nebrojeno puta uvjerili u koliko mjeri velik broj njih radi suprotno od interesa građana pa se nadamo da će se građani svaki put, bez obzira je li riječ o Zagrebu, Splitu ili nekom trećem gradu, glasno pobuniti, ako ne odmah, onda na idućim izborima – zaključila je predsjednica stranke Pametno.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime