“Mamić mora vratiti 52 milijuna kuna, a za specijalističku edukaciju pedagoga za rad s darovitom djecom potrebno je samo 0.1 posto tog iznosa”

Trenutno samo dvije osobe u Hrvatskoj imaju ovakav certifikat

Glavna tema dana je svakako nepravomoćna presuda Zdravku Mamiću i suradnicima na Županijskom sudu u Osijeku. Mamić je osuđen na 6 i pol godina zatvora te mora vratiti u državni proračun 52 milijuna kuna stečenih nelegalnim radnjama.


Zanimljivo je kako se u državnom proračunu rijetko pronađu sredstva za općekorisne stvari, ako one nisu općekorisne i za onog tko ih odobrava. Svjedoci smo nelogičnih izdavanja iz državnog proračuna i nedostatka istih za one kojima su potrebna ta sredstva.

Jedna od općekorisnih stvari i zanimanja je svakako rad s darovitom djecom. Darovita djeca su budućnost svake države i društva, međutim kod nas u praksi to nadležni baš ne smatraju. Zanimljivu paralelu s presudom Mamiću danas je povukao potpredsjednik udruge Darovita djeca Hrvoje Buretić, koji je na svom Facebook profilu objavio kako za specijalističku edukaciju pedagoga treba svega 0.1 % sredstava koje Mamić treba vratiti u državni proračun, a tih sredstava nema ni Županija SD, ni Grad Split.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

 

Mamić mora vratit 52 milijuna kuna. Za specijalističku edukaciju pedagoga za rad s darovitom djecom, ta ista djeca trebaju investiciju od samo 7500eur iliti 0.1% Mamićevog iznosa.


Kako ni Splitsko dalmatinska županija ni grad Split nemaju tih 50ak tisuća kuna za obrazovanje, obraćam se javnosti.

Evo o čemu se radi:Nizozemski Radboud University provodi jednoipolgodišnju edukaciju kojom se stječe zvanje Specijalista za rad s darovitom djecom. Edukacija se ove jeseni provodi u Varaždinu.

Na specijalizaciju se mogu prijaviti osobe pedagoške struke koje imaju aktivno znanje engleskog jezika.

Troškovi edukacije su 7.500,00 eur i moguće ih je podmiriti u tri rate.

Obzirom da je u pitanju prilično velika svota za jednog prosvjetnog djelatnika, molimo da razmotrite mogućnost eventualnog stipendiranja barem jednog polaznika.

Smatramo da bi sve osnovnoškolske ustanove u Splitu imale izuzetne koristi od barem jedne educirane osobe. Po našem skromnom mišljenju, u ugovoru sa stipendistom potrebno je navesti da je stipendist obvezan određeni broj godina, npr. jednom u polugodištu organizirati edukacije za učitelje, nastavnike i stručne službe gradskih osnovnih škola, te jednako tako pružati punu savjetodavnu podršku svojim kolegama u radu s darovitom djecom.

Na taj način rad s darovitom djecom ući će na velika vrata u osnovne škole.

Trenutno samo dvije osobe u Hrvatskoj imaju ovakav certifikat, doc. dr. sc. Željko Rački sa Filozofskog fakulteta u Osijeku i Jasna Cvetković Lay dipl. psiholog iz Zagreba.

Nadalje, grad Varaždin o trošku grada šalje čak četiri osobe na navedenu edukaciju. To je jedini grad u Hrvatskoj koji stipendira nekog polaznika.

Mi u udruzi “Darovita djeca” vrlo ozbiljno smo pristupili ovom pitanju. Nakon stručnog skupa u Banovini ,,Izazovi rada s darovitom djecom”, na ovaj način želimo darovitima omogućiti prepoznavanje i edukaciju u skladu s njihovim potrebama.

Rok za prijavu i uplatu prve rate u iznosu 2500eur je 01.07.2018.

Hvala što ćete podijeliti ovu molbu i pomoći djeci

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/hrvoje.buretic/posts/10215053236581720″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime