Splitsko-dalmatinska županija potpisat će danas ugovore s korisnicima iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području županije.

Dodjeljena su namjenska, bespovratna novčana sredstva iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije u cilju poticanja osnivanja i razvoja gospodarskih subjekata u većinskom vlasništvu podnositelja zahtjeva.

Program je predstavljen danas u hotelu Cornaro u Splitu.

“Nalazimo se u izazovnom vremenu. Da nije izazovno danas bi bili u nekoj većoj prostoriji i bilo bi prisutno 106 potpisnika ugovora, od njih ukupno 274 koji su dobili rješenja u ovim mjerama za poticaj. Ali kako nisu tu, na ovaj način prezentirat ćemo vam što smo radili tijekom ove godine”, kazao je uvodno župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Posebno teško je mladima koji su tek počeli s poslom

“Covid je učinio svoje u svim segmentima, pa tako i u gospodarskom. Poglavito se to odrazilo na mlade ljude koji su zakoračili u poduzetničke vode. Njima je posebno teško, nisu imali prilike stvoriti nekakav kapital u prethodnom poslovanju, nego baš kad su krenuli došao je Covid i sve ih skupa vratio na nultu poziciju. Zato mi jesmo tu i zato smo s ovim mjerama izašli ove godine, moram reći da su brojke i za nas uznenađujuće. Program sadržava 4 mjere – poduzetnici početnici, žene poduzetnice, očuvanje tradicijskih djelatnosti i potpora poduzetnicima početnicima čije je poslovanje otežano pandemijoj  Covid-19, što znači onima koji su svoje firme formirali tek ove godine”, pojasnio je župan Boban.

Da pojednostavimo cijelu priču – svaki zahtjev je jedno novo radno mjesto, a potpore se kreću od 20 tisuća kuna do maksimalnih 50 tisuća.Ukupno se prijavilo 327 korisnika. Od te brojke, njih 274 su ispunili sve kriterije. Danas će biti potpisani ugovori sa 106 korisnika. Kako je kazao župan Boban, brojka prijavljenih je i njih iznenadila. Od 2014. godine do 2019. godine je bilo 490 prijava, ali samo ove godine je njih 327.

Današnji ugovori su vrijedni 2 980 000 kuna, dok je cijeli projekt vrijedan 7 290 000 kuna.

“Bitno je da mladi poduzetnici znaju gdje se mogu javiti i da smo im podrška. I ubuduće ćemo prakticirati ovakve mjere bez obzira hoće li biti pandemija ili ne”, kazao je za kraj župan Boban.

“Smisao svega ovoga je očuvanje radnih mjesta i širenje agregatne ponude. 4. mjera je usmjerena onima koji su uslijed teškoća uzrokovanih krizom eventualno zatvorili svoja trgovačka društva ili se našli u teškoćama”, kazao je dožupan Ante Šošić, a kasnije je dodao da u mandatu župana Bobana, zahvaljujući ovakvim inicijativama, otvoreno 12 tisuća novih radnih mjesta.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime