Maja Jurišić (Pokret otoka): Proširujemo radnu skupinu i čekamo daljnje poteze Vlade!

Nastavit ćemo inzistirati da se otvori javna rasprava i da se u postojeći Zakon o koncesijama ugradi osigurači koji će zaštititi javno dobro od potencijalnog privatiziranja - kazala nam je Jurišić

Nakon velikog odaziva otočana i stanovnika obalnih područja u sklopu akcije “Čujete li svoje otoke i obalu”, koja se održala u nedjelju od 9 do 12 sati, a u kojoj su sudjelovali otoci i gradovi Cres, Rab, Pag, Silba, Mali Lošinj, Zlarin, Prvić, Krk, Šolta, Vis, Hvar, Brač, Korčula, Biševo, Makarska, Trogir, Split, Dubrovnik i drugi, te prosvjeda na Markovom trgu u ponedjeljak ujutro, s dnevnog reda Hrvatskog sabora skinuto je izglasavanje Zakona o koncesijama.


Inicijativa Pokret otoka ne krije zadovoljstvo nakon ovakvog razvoja situacije, ali ističu da je ovo samo početak njihove akcije da se ovakav Zakon ne izglasa.

“Na svak način spriječiti zloupotrebe”

 

Maja Dragojević (Pokret otoka)

– Ova pobjeda tek je mali korak ka onome što želimo, a to je treće čitanje zakona i opsežna javna rasprava. Zakon o koncesijama mora uključiti otočne i obalne lokalne zajednice u proces utvrđivanja opravdanosti koncesije, koncesioniranja i nadzora nad koncesijama. Vlada mora u obzir uzeti preko 20 amandmana koji su im upućeni i napokon početi slušati svoj narod.

Odgoda izglasavanja Zakona o koncesijama nikako nije kraj naše bitke – najveći posao čeka nas kada zakon stvarno i bude vraćen na treće čitanje. Tada se moramo još jednom, kao ova dva dana, ujediniti i aktivno sudjelovati u njegovoj analizi, slanju prijedloga i na svaki način spriječiti njegove moguće zloupotrebe. Isto vrijedi i za sve povezane zakone, kao što je onaj o pomorskom dobru. Jučer su nas čuli, a vrijeme je da nas i poslušaju – kazala nam je Maja Dragojević iz Pokreta otoka.

“U zakon ugraditi ‘osigurače’ koji će jamčiti zaštitu javnog dobra”

Predsjednica inicijative Pokret otoka Maja Jurišić otkriva što su daljini koraci, a komentirala i sadržaj razgovora kojega su predstavnici inicijative jučer poslijepodne vodili s predstavnicima Vlade RH.


– Prije svega, moramo rezimirati što se sve događalo prethodnih dana, a događalo se puno toga. Nakon toga ćemo zajednički u Pokretu otoka definirati sljedeće korake. Naravno da sada čekamo informacije o tome što Vlada planira sljedeće, a shodno tome, mi ćemo adekvatno reagirati. Proširujemo postojeću radnu skupinu koja će pomno pratiti razvoj situacije u Zagrebu, a transparenti za Markov trg su u “pripravnosti” do daljnjega.

Čekamo službenu odluku Vlade vraća li se Zakon u treće čitanje ili se vraća na neku sjednicu na izglasavanje, a ako se to dogodi Pokret otoka će, bez sumnje, ponovno ići na Markov trg. Pokret otoka neće odustati od svojih zahtjeva, svjesni smo da smo dobili tek malu bitku.Na jučer održanim razgovorima s predstavnicima Vlade zajednički smo zaključili da je trenutni Zakon o pomorskom dobru štetan i podložan manipulacijama. Samim tim, proizlazi zaključak da je svemu ovome potrebno itekako stručnije i smislenije pristupiti što nam daje za pravo da nastavimo inzistirati da se otvori javna rasprava i da se u postojeći Zakon o koncesijama ugradi osigurači koji će zaštititi javno dobro od potencijalnog privatiziranja – kazala nam je Jurišić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0