„Ljubav nas spaja“, slogan splitskog Adventa, ima dublje značenje nego što ste mislili

Temeljne vrijednost Božića istaknute su ove godine u mnogim aspektima Adventa u Splitu, počevši s glavnim sloganom „Ljubav nas spaja“.


Pored moći Božića da svijet učini mjestom zajedništva i razumijevanja, jedan od temelja je najprepoznatljiviji simbol predbožićnog vremena, adventski vijenac. Kako se bliži blagdan Božića, tako svjetlost svijeća nagoviješta taj velik događaj, a simbolika svake od njih bliži nas njegovom pravom značenju.


Prve adventske nedjelje, kada započinje vrijeme iščekivanja ili Došašće, upaljena je prorokova svijeća. Ona donosi nadu i iščekivanje velikog slavlja Isusova rođenja. Druga, betlehemska svijeća, približava se tome danu kroz simboliku mira i spokoja te potiče na pomirenje i opraštanje. Treća, pastirska svijeća donosi radost Božića, dok je posljednja svijeća anđela najveća od svih i simbolizira ljubav. Najbliža Božiću, ljubav je emocija koja zaokružuje adventski vijenac, povezuje prethodna tri tjedna i pripadajuće im osjećaje te otvara vrata blagdanu.

Slogan „Ljubav nas spaja” u kontekstu adventskih svijeća, stoga, premošćuje svaku udaljenost i daje nadu da ćemo nadići sve izazove, potiče na opraštanje i unutarnji mir te, kada se podijeli, postaje još snažnija. Ljubav tako veže sve generacije, čini nas jačima i nosi u novo sutra, kada se opet, s radošću, prisjećamo svega onoga što je bilo, i što tek dolazi – još mnogo zajedničkih advenata.

I ove godine, usprkos novim protuepidemijskim mjerama, mnoge su mogućnosti za uživanje na splitskom Adventu, od online sadržaja, multimedijalnih atrakcija u večernjim satima, jutarnjih glazbenih programa na Rivi, do šetnje osvijetljenim mirnim ulicama. U kontekstu epidemiološke situacije, ljubav prema bližnjima najbolje se može iskazati poštujući propisane mjere sigurnosti poput obaveznog nošenja zaštitnih maski ili držanja fizičke distance, a zastanete li u večernjim satima na Rivi, poruke nade, mira, radosti i ljubavi možete prepoznati čak i na WaterWall projekciji na Fontani.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime