Ekskluzivno za Provjereno progovorio je liječnik optužen za nesavjesno liječenje, ali i njegovi kolege iz Splita koji su odlučili razotkriti svu raskoš onoga što se u hrvatskom zdravstvu događa iza kulisa.

Pričom o šefu splitske kardiokirurgije koji je za operaciju tražio mito, taknulo se u osinje gnijezdo. Ovih je dana ta afera poprimila svoj nastavak. Pojavilo se pismo u kojem se kirurga koji ga je zamijenio na šefovskoj poziciji optužuje za nesavjesno liječenje koje je dovelo do čak četiri smrtna ishoda u posljednjih godinu dana.

No pozadina tog slučaja mnogo je dublja. Na tom odjelu, od kada smo objavili priču o uzimanju mita, odvija se pravi rat. Naime, ministar je tada poslao u nadzor 10 liječnika iz Zagreba, javlja Nova TV.

U izvješćima koje su napisali stoji kako su zaprepašteni zatečenim stanjem. Pisali su o tome kako liječnik koji ima optužnicu za uzimanje mita i dalje tamo radi, kako se pacijenti ciljano šalju baš tom liječniku. To potvrđuje optužbe da nije sam radio. Ali baš ta izvješće, nikada nisu dospjela u javnost

Platila liječniku da joj muž ne bi umro

– Ja sam izvadila koverat iz svoje torbe, stavila njemu na stol. On je šutio. Nije bilo ni hvala, ni ništa – prisjetila se Ljubica Adžaip davanja mita liječniku za prošli prilog u Provjerenom.

Ovo je svjedočanstvo šokiralo hrvatsku javnost i uzdrmalo splitsku kardiokirurgiju. Naime, nekadašnji šef Zavoda, Cristian Bulat, za spas Ljubičinog supruga, prema optužnici USKOK-a, primio je mito u iznosu od 3000 eura.

Bulat na poziv novinarke Ane Malbaše nije želio konkretno komentirati slučaj uzimanja mita. Bulat ni USKOK-u nije mogao objasniti odakle mu silna imovina vrijednosti tri i pol milijuna kuna.

Nesavjesnog liječnika smijenio isti takvi

Šuti, te i dalje operira, doduše ne više kao šef. Njegovo je mjesto nakon smjene preuzeo Denis Nenadić. I tog kardiokirurga netko iz bolnice prije par mjeseci anonimno je prijavio za nesavjesno liječenje. Dnevnik Nove TV došao je u posjed tog pisma.

U njemu jasno piše kako je liječnik umjesto potrebne dvije premosnice, učinio jednu. Također, ističe se da sam operativni zahvat ukazuje na neznanje i nestručnost, kao i da je bolesnik preminuo na operacijskom stolu. Nabrojano je u pismu dvadeset i pet slučajeva. Četiri sa smrtnim ishodom. Što se točno dogodilo i je li zaista ozbiljno pogriješio, upitali smo splitskog kardiokirurga.

Nenadić nam je odgovorio kako je to sve neutemeljeno te kako se radi o paušalnoj optužbi koja se odnosi na, kako tvrdi, bolesnike visokog rizika, te operacije koje svugdje u svijetu imaju visoku smrtnost. „Svi ti bolesnici su dobro, ambulativno su kasnije praćeni i nije bilo tegoba od strane samih bolesnika“, odbacio je optužbe.

Je li to zaista tako kako kaže, najbolje mogu posvjedočiti pacijenti koji su navedeni u pismu. I sam Nenadić nam priznaje da je jedan smrtni slučaj prije pisma prijavljen policiji. „Bila je prijava za jednog bolesnika u smislu medicinske procedure, anonimna, isti tekst, isti stil pisanja. Za jednog od navedenih sada“.

Liječnici se međusobno prijavljuju

Pismo je poslano bolnici koja će provesti izvanredni stručni nadzor. A ministar nam je kazao u telefonskom razgovoru kako će i on poslati inspekciju. Reagirala je i liječnička komora.

– Radi se o jednoj ozbiljnoj optužbi pa bez obzira koja je strana u pravu, da li je ona koja je optužena ili ona koja optužuje, u oba slučaja hrvatska liječnička komora mora svakako reagirati – rekla je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Predsjednica saborskog odbora za zdravstvo, Ines Strenja Linić, otkriva da je, otkako je na ovoj funkciji, vidjela mnogo slučajeva kada se liječnici međusobno prijavljuju. No, tvrdi kako je jedino što može po pitanju toga učiniti poslati svu dokumentaciju liječničkoj komori. Ipak, dodaje da se uglavnom radi o međusobnim prijavama kolega.

Nenadić tako u prijavi vidi podvalu. I to baš onog liječnika koji je osumnjičen za mito. „Ja pretpostavljam da je to dio šire strategije s obzirom na neka ranija vremena. Sumnjam da će se utvrdit pogreška“, uvjerava. Poslali smo i Bulatu poruku da ga upitamo stoji li uistinu on iza ovoga. On je preko svojeg odvjetnika sve odlučno demantirao.

Nadzornik šokiran očajnom strukturom odjela

Nakon što je afera sa primanjem i davanjem mita na splitskoj kardiokirurgiji izbila u javnost, ministar je poslao desetak liječnika iz KB-a Dubrava, te KBC-a Zagreb, da na mjesečnoj bazi pomažu i nadziru rad splitskih kolega. Prvo ih je iznenadilo da Cristian Bulat još uvijek ondje radi.

„Došli smo u Split i zatekli smo u kolegu da i dalje radi i zatekli smo jedan Zavod i strukturu koja je bila u rasulu. Možemo to otvoreno reći. Bila je vrlo loše strukturirana. Zapravo neka posebna struktura nije ni postojala“, kazao je za Novu TV voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju Daniel Unić.

Liste čekanja praktički nisu postojale, koga će se operirati prije, a koga kasnije određivalo se van pravila. Uočeno je i da se iz Odjela kardiologije šalje pacijente na Zavod za kardiokirurgiju po osobnom nahođenju liječnika i drugog osoblja.

„Ne šalje ga na listu čekanja. Ne šalju institucija instituciji, kako je kod nas ovdje. Ovdje institucija šalje instituciji, tek nakon toga se pacijenti raspodjeljuju“, svjedoči Bojan Biočina s KBC-a Zagreb.

Tvrdi kako je jasno uočena tendencija osobnom slanju na određena imena s tim da se jedno ime ponavljalo puno češće. Puno je češće slano nego druga, što je u potpunoj suprotnosti sa hrvatskim zakonom koji kaže da pacijent nema izbora operatera niti institucije u kojoj će se liječiti.

Dogovora nema, izostala izvješća

Sve se to nastavilo događati nakon što smo otkrili korupcijsku aferu. Cristian Bulat je, kaže, imao neobjašnjivo velik broj pacijenata. „Izrazito neproporcionalno više od drugih, dapače tri mlađa operatera koje smo odlukom ministarstva i poslali da ih educiramo u prethodnom razdoblju nisu radili gotovo ništa“, objašnjava.

O svemu tome sastavljeno je više izvješća koja su poslana ravnatelju splitskog KBC-a. No, kako tvrdi Daniel Unić, nikakav odgovor nikada nisu dobili. Što se na kraju dogodilo s njihovim izvješćima, stoga, ne zna.

Zatražili smo te izvještaje od ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra iz Splita. Ali nam ih nisu dostavili. Upravo je Nenadić nakon Bulata trebao korigirati nepravilnosti. „Od javnih listi čekanja, novootvorenih ambulanti, davanje prilika mladim kirurzima da rade. Iskorišten je taj period da dobijemo tri nova kirurga. To je bilo zadatak, da bude sve transparentno“, pravda se Nenadić.

Svi pod istragama i optužnicama

U tom popravljaju lošega stanja je isplivalo svo prljavo rublje. Osoblje se međusobno optužuje i prijavljuje. Međuljudski odnosi su narušeni. Pitanje je može li se ovako kako je sada normalno raditi s pacijentima.

Unić tvrdi kako nikome nije drago ići na operaciju u centru u kojemu ne znaju što ili tko će ih dočekati, tko je s kim i na čijoj strani ako ih uopće ima. Ljudi su, tvrdi, nesigurni što nije dobro za cijelu struku na koju se to reflektira, javlja Nova TV.

Cristiana Bulata koji na snimci govori da bi najradije da se primanje novca zaboravi i kojem je USKOK pronašao nesrazmjer u imovini, nije udaljen sa Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split. Ondje su ostali i njemu lojalni suradnici. Isto kao i na Odjelu kardiologije.

Njega čeka potvrda optužnice i suđenje. A Denisa Nenadića s istog Zavoda očitovanje vezano uz nesavjesno liječenje, stručni nadzor rada te istraga DORH-a nakon prijave policiji.

KBC mora objasniti zašto su se godinama tolerirale brojne nepravilnosti. I najbitnije, zašto je zbog svega došlo do direktne ugroze ljudskih života.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime