Da mi je i dolinom smrti proći, ja se ne bojim – poruka je s nedjeljne mise o. Joze Čirka iz samostana sv. Dominika u Splitu.

Dojmovi nakon dugo vremena s nedjeljne mise su na prvom mjestu lijepi, miješaju se emocije, suze radosnice što smo konačno počeli – s ushićenjem komentira fra Čirko.

Prezadovoljan je odazivom vjernika na svetu misu, a pogotovo mladih koji su se vratili pjevati i čitati gotovo jednako veselo kako je bilo i prije mjera.

U crkvi su obilježena mjesta za sjedenje vjernika, redari su dominikansko laičko bratstvo koji su na ulazu u crkvu dezinficirali ruke vjernicima, usmjeravajući ljude gdje će sjediti.

Ispovijed se održavala u vjeronaučnoj dvorani s razmakom od 2-3 metra između svećenika i vjernika, svi su morali nositi zaštitne maske, ispovijeda se normalno u malo drugačijim uvjetima.

Pričest

Ono što je bilo najspornije je način kako će se odvijati pričest.

Svećenik je prije pričesti morao dezinficirati ruke sredstvom koje se nalazi na oltaru i staviti masku, ljudi ne dolaze ispred oltara već svećenici obiđu po crkvi dajući pričest isključivo na ruke i kada vidimo da je netko ispružio ruku, podijelimo svetu pričest.  Malo duže traje, ali Bogu hvala, ništa to nije strašno – kaže fra Čirko.

O nedjeljnoj propovijedi

Nedjelja dobrog pastira je nedjelja kada se moli za nova duhovna i svećenička zvanja, a propovijed je bila temeljena na tome da je Bog naš dobri pastir i njegov štap, palica je naša utjeha. Ovo razdoblje iza nas mogli bismo nazvati dolinom smrti, ali ako pratimo našeg dobrog pastira on će nas provesti dolinom smrti i suza ovog vremena koje još uvijek traje – s blagošću u glasu pojašnjava fra Čirko.

Jozo Čirko je optimističan oko prognoze trajanja mjera restrikcije, nada se da će kroz 2 tjedna situacija biti bliža „normalnom životu“.

Jozo Čirko rođen je 1973. u Rašeljkama, a 1995. ušao je u dominikanski novicijat. Nakon što je diplomirao, odlazi u Madrid studirati španjolski jezik i pastoralno raditi s ovisnicima, alkoholičarima i prostitutkama. Za svećenika je zaređen 2000. i od tada u Splitu radi najviše s mladima, vodi VIS Dominik i nastavlja brinuti o beskućnicima i ovisnicima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime