LEGENDARNA KNJIŽARA NASTAVLJA S RADOM Krstulović Opara najavio ponovno otvaranje Morpurga od početka školske godine

"Došlo je do zanemarivanja duhovne i umne hrane građana"

U vrijeme neplanskog razvoja turizma u gradu pod Marjanom, ali i financijske krize određenih tvrtki, došlo je do zatvaranja niza knjižara u centru grada. Tako su svoja vrata zbog krize u Algoritmu MK zatvorene tri knjižare u Splitu. Kako se palača već godinama pretvara u fast food destinaciju, došlo je do zanemarivanja duhovne i umne hrane građana.


Po svemu sudeći taj trend će zaustaviti novi gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, koji je najavio otvaranje dvije knjižare u centru grada – Miroslav Krleža i Morpurgo.

– Nakon što smo uspjeli pronaći načina da Krleža s druge strane, na dnu Pjace, profunkcionira i nadam se da će  u sljedećih nekoliko dana ponovno otvoriti svoja vrata, odlučan sam da i najstarija knjižara uopće Europi, koja u kontinuitetu funkcionira nastavi sa svojim radom. Nastavi s radom na dobrobit grada, na ponos grada i radi očuvanja identiteta našega grada. Potpuno sam uvjeren da ćemo već do kraja ljeta ponovno ulaziti u ovo carstvo knjige prisjećajući se i velikog Vida Morpurga. Čovjeka koji sve svoje znanje, moć i ljubav dao za narodnjaštvo ovoga grada i za prosvjetiteljstvo u našem gradu. Siguran sam da će već prije početka školske godine knjižara Morpurgo profunkcionirati. – kazao je Krstulović Opara.

Na pitanje kako je riješio ovaj problem odgovorio je kratko – Čut će se!
Dodao je kako će vlasnik izdavačke kuće koja preuzima knjižaru izvijestiti javnost na vrijeme, te dodao kako je prilično optimističan nakon niza razgovora  izdavačkom kućom.

Uzroke u zatvaranju knjižara vidi u posljedici “ubijanja centra grada”.

– To je logična posljedica ubijanja centra grada. Pretjerana turistifikacija, fast foodovi i ono što sam rekao pa su mi brojni prigovorili kada sam rekao da je Dioklecijanova palača kiosk za jeftino pivo, a to je učinilo svoj danak. Odlučan sam to promijeniti i znam način i znam kako se to radi i imam ljude s kojim ću preokrenuti ovaj negativni smjer u kojem se brojni gradovi suočavaju. Mi ćemo vratiti život u grad. – zaključio je Opara.

Neslužbeno se doznaje da postoji interes da se u prostorijama Morpurga otvori caffe knjižara, no neslužbeno se doznaje kako se gradonačelnik tome protivi.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0