(LEDENI) VJETAR S DINARE Od izvora Cetine do Peruće: Ovaj kraj Zagore čaroban je u zimsko vrijeme

Uživajte u prekrasnoj FOTOGALERIJI


Na mjestu današnjeg sela Cetina, smještenog uz izvor istoimene rijeke, u srednjem je vijeku bilo veće naselje. Zbog blizine izvora nazivalo se Vrhrika (Verchreca, Vercherica, Vrh Rika). Suočeno s osmanskim prodorima krajem 15. i sredinom 16. stoljeća stanovništvo je napustilo Vrhriku i preselilo se u obližnju utvrdu Prozor, ali je prenijelo i naziv staroga naselja, koji je ostao sačuvan u nazivu naselja Vrlika do današnjih dana.


Crkva Sv. Spasa najbolje je očuvano sakralno zdanje predromaničkoga razdoblja u Hrvatskoj. Najvažnija posebnost crkve je oblikovanje njezina zapadnog dijela gdje se na samom pročelju nalazi zvonik, a u predvorju crkvenoga broda dvokatni westwerk. Zvonik crkve najstariji je očuvani zvonik u srednjovjekovnom graditeljstvu Hrvatske.

Izvor Glavaš, poznat i kao Milaševo vrelo, najveći je izvor Cetine. Radi se o potopljenom speleološkom objektu, do sada istraženom do 150 metara dubine. Danas ova lokacija ima status hidrogeološkog spomenika prirode “Vrela rijeke Cetine”, a osim Glavaševa, u blizini je niz krških vrela, od kojih su tri glavna: Veliko vrilo, Vukovića vrilo i Batića vrilo.

Izvor Glavaš posebno je popularan zbog svog neobičnog izgleda – modrozelenog oka koje nazivaju i najljepšim okom Dalmacije.

Na kraju našeg foto putovanja posjetili smo Pločani most, koji je nedavno doživio nevjerojatnu preobrazbu. Naime, Općina je odlučila stare, povijesne ploče zamijeniti novima. Za sam kraj posjetili smo sjevernu obalu Peruće s prekrasnim pogledom na Svilaju. Uživajte…

Moja reakcija na članak je...
Vau
58
Haha
2
Hagić
4
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
3Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime