LEDENI VAL U DALMACIJI Snijeg zabijelio Šibenik, Vodice, Brela, Zagoru, pada nadomak Splita. Na Dinari osjet hladnoće -24!

[FOTO + VIDEO] Snijeg je oko 20 sati počeo padati u dijelovima Kaštela, zabijelio se Klis, a viši predjeli Solina također imaju snijeg. Dugopolje u višim predjelima već ima nekoliko centimetara snijega


23:35 Velika je hladnoća i snijeg je zabijelio i dijelove Splita.

Donosimo vam fotografije koje je na Splitu 3 snimio Mario Matana.

23:33 Donosimo vam još prizora iz Omiša. Evo što su snimili naši čitatelji.

Uživajte u ovoj zimskoj idili…22:30 Pahulje su i u Omišu. Velika hladnoća vlada u Dalmaciji. Pogledajte VIDEO.22:26 Čitatelji nam šalju fotografije snježne idile iz Trilja. Pogledajte što je snimio Teo Radić.

22:06 Prava snježna mećava je u Sinju. Velika je hladnoća i na cestama ima 5 centimetara snijega.

21:54 U zaleđu Marine temperatura zraka je pala na 0 Celzijevih stupnjeva i već sat vremena pada gusti snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Na cestama vladaju pravi zimski uvjeti i iste se slabo čiste.

21:45 Snijeg ne posustaje ni u cetinskoj krajini. U višim predjelima ima 10 centimetara snijega. Temperatura je -1 Celzijev stupanj. Stalno se povećava snježni pokrivač.

21:29 U Sitnom Donjem vlada prava zimska idila. Pogledajte ovaj video koji oslikava pravi spoj proljeća i zime.

21:26 U Hrvacama vlada prava hladnoća. Večeras je zabilježeno 1.5 centimetara snježnog pokrivača.

Donosimo vam VIDEO…

21:23 Čitatelji nam šalju fotografije iz Splita. Velika je hladnoća i na prometnicama vladaju teški vremenski uvjeti. U Splitu je kiša pomiješana sa snijegom.

Pogledajte VIDEO

21:19 Čitateljica nam je poslala fotografije iz Kučića, naselja nadomak Splita. Ledeni val zahvatio je veći dio Dalmacije.

Donosimo fotografije iz Kučića.

 

21:14 Pravi zimski uvjeti vladaju u podmosorskom naselju Dubrava. Temperatura zraka je pala na -2 Celzijeva stupnja i pada gusti snijeg. Ponegdje je snježni pokrivač visok nekoliko centimetara.

21:07 Temperatura zraka u Dugopolju je -1 i snježni pokrivač sve je deblji. Donosimo vam prizore koje je snimio Jakov Šundov.

21:03 Iza 21 sat gusti snijeg je zahvatio i Sitno Donje. Pogledajte VIDEO.

20:44 Ledeni val je u Dalmaciji. Donosimo vam video iz Prološca.

PRVO OBJAVLJENO

Dok smo prije samo nekoliko dana uživali u suncu i temperaturama iznad 20 stupnjeva, danas potpuni obrat. Zima je “ošinula repom” i to u velikom stilu. Trenutno je Šibenik na 0°C, a Split na +2°C. S obzirom na to da je travanjski rekord svih vremena za Šibenik -0,3°c, a za Split +0,3°C, moguće je da ćemo večeras službeno doživjeti najhladniji travanjski dan u povijesti službenih meteoroloških mjerenja.

Temperature zraka u 20 sati (Pljusak.com)

Najniže temperature u travnju u Splitu: 7.4.1929. (ne spada u službeni podatak) -1.4; 8.4.2003. +0.3; 6.4.1929. između 0 i +1; 7.4.2003. +1.0; 17.4.1997. +1.4.

Što se zapravo dogodilo i što se događa u ovom trenutku? Ravno s arktičkih područja prema Sredozemlju, zbog izrazite anticiklone nad Atlantikom i Grenlandom, potonula je vrlo hladna zračna masa. Kada je hladna fronta protekle noći prešla Alpe i stigla nad srednje Sredozemlje počela se formirati sekundarna ciklona koja se u vrijeme pisanja teksta centrom nalazi u blizini Visa.

Ona daje “dobitnu” kombinaciju za snijeg – vlagu i hladnoću u svojoj pozadini. Snijeg je još jutros zahvatio unutrašnjost zemlje, zatim se zabijelio ogroman dio sjevernog Jadrana, a popodne i navečer hladnoća sve više zahvaća Dalmaciju.

Kiša je prvo prešla u snijeg na kninskom području, potom se širila na zaleđe sjeverne Dalmacije i Zagoru srednje Dalmacije. U večernjim satima kiša je prešla u snijeg na šibenskom području, ali i između Baške Vode i Ruskamena. Od Marušića do Brela se već zadržava na cesti.

Snijeg je oko 20 sati počeo padati u dijelovima Kaštela, zabijelio se Klis, a viši predjeli Solina također imaju snijeg. Dugopolje u višim predjelima već ima nekoliko centimetara snijega. Cijela Cetinska krajina već ima nekoliko centimetara snijega na tlu.

Split: Sve službe u pripravnosti

Snijeg je počeo padati u neposrednoj okolici Splita, pada u Sitnom i u Dubravi. Kako je za Dalmacija Danas rekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, sve su cestarske službe u pripravnosti, a dio djeluje po prometnicama unutar granica Splita, u podmosorskim naseljima.

– Gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, pročelnik i šef komunalne službe su u stalnoj vezi – kazao je Krstulović Opara.

Spomenimo da je u 20 sati najhladnije bilo na Dinari s temperaturom zraka od -10 stupnjeva i osjet hladnoće od ekstremnih -24°C.

Glavnina oborina očekuje se do ponoći do kada će temperature zraka još blago pasti, a snijeg dodatno ojačati. Smirivanje vremena očekuje se u drugom dijelu noći, prvo na sjeveru Dalmacije.

IZVJEŠĆE HAK-A:

Od 19:30 sati prestaju zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Delnica te na državnoj cesti DC3 kroz Gorski kotar.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obratno za bilo koju kategoriju vozila; zbog snježne vijavice i zaustavljenih vozila zatvorene su državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački i DC1 Udbina-Gračac-Knin.

Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta, zatvorenih cesta te brojnih zastoja savjetujemo vozačima da odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru te na pojedinim cestama u Istri, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji uključujući: autocestu A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Maslenice te dionica Bisko-Šestanovac-Ravča i državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:
autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
DC1 Udbina-Gračac-Knin (olujni vjetar, vijavica i snijeg); Prevjes-Očestovo
Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački (olujni vjetar, vijavica i snijeg);
državna cesta DC50 Gračac (g.ž.LS) – Gračac (D27);
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most.
Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;
DC25 Gospić-Karlobag (vjetar i snijeg).
Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocike (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog (DC8), autocesti A7 Draga-Šmrika i LC58107 Križišće-Kraljevica, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja (I. i II. skupina vozila) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom

Zabrana je prometa za I. skupinu vozila na DC102-most Krk (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na sljedećim cestama:

Lika, Zadarska i Šibensko-kninska županija:
A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Maslenice i dionica Bisko-Šestanovac-Ravča
DC1 Čeglje (g.ž.ZG) – Karlovac (D36) – Grabovac (D42) – Vaganac (g.ž.LS) – Korenica (D52) – čvor Udbina (D522) – Ondić (g.ž.ZD)- Gračac (D27) – Palanka (g.ž.ŠK)- Knin (D33) – Vrlika (g.ž.SD)
DC23 Žuta Lokva (D50) – Senj (D8
DC25 Korenica (D1) – Bunić – Lički Osik (D25)
DC27 Gračac (D1) – Zaton Obrovački (D54) – Karin (D502) – Benkovac – Putičanje (D59) – Putičanje (g.ž.ŠK)
DC33 GP Strmica – Knin (D1) – Tepljuh
DC42 Poljanak (g.ž.KA) – Poljanak (g.ž.LS)
DC50 Gospić (D25) – Štikada (g.ž.ZD)
DC50 Gračac (g.ž.LS) – Gračac (D27)
DC52 Špilnik (D50) – Korenica (D1)
DC59 Očestovo – Bribirske Mostine
DC217 Ličko Petrovo Selo (D1) – GP Ličko Petrovo Selo
DC522 Čvor Udbina (D1) – čvor Gornja Ploča (A1)
sve lokalne ceste na području Korenice, Lapca, Senja
za sav promet zatvorene su: DC218 GP Užljebić – Donji Lapac – Bjelopolje (D1), DC50 Sv. Rok – Mali Alan (g.ž. ZD) i ŽC 5217 Mazin-Bruvno.

Moja reakcija na članak je...
Vau
9
Haha
3
Hagić
2
Hmmm
2
Plač
3
Grrr
3
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime