Danas se na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu održava 35. Sjednica Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije. Najveću raspravu među vijećnicima donijela je 4. točka Dnevnog reda, a koja je vezana za Izvješće Centra za gospodnjem otpadom u periodu od siječnja do lipnja 2020. godine

Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih je rekao da su oni unutar odbora za lokalnu upravu i samoupravu o ovoj temi opsežno raspravljali. Jer kako kaže ovo je jako bitno za svaki grad i općinu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Samo ću se osvrnuti na Nadzorni odbor provedbe projekta, pitam se koje kompetencije imaju ljudi koji sjede u tom odboru u kapitalnom projektu u vrijednosti od 600 milijuna kuna. Čuo sam u medijima da je jedan od članova Nadzornog odbora vozač autobusa sa srednjoj stručnom spremom – kaže Pranić.

Pita se osim toga koliko će se još dugo odabirati vršitelja dužnosti u ovom ovako kako ističe bitnom i kapitalnom projektu.

– Ne sumnjam u kompetencije sadašnje ravnateljice, ali potreban nam je natječaj, jer je ovo bitan projekt. Moram vam naglasiti da je preostali dio kapaciteta odlagališta 2018. godine bio oko 800 tisuća kubika, a mi svake godine oko 200 tisuća kubika odlažemo na naša odlagališta. Ako ćemo se držati te odluke koje smo potpisali s Europskom unijom, to znači da će za godinu dana sva odlagališta u našoj županiji biti zatvorena – kazao je.

Ističe da Lećevica neće riješiti sve te probleme u SD županiji.

– Možemo se osvrnuti malo na našu susjednu Šibensko-kninsku županiju, koja ima svoje odlagalište niti 50 kilometara od naše Lećevice. Oni već imaju sve građevinske dozvole. Zaista, mi nije jasno zašto je kod nas toliko usporeno te da mi današnjim danom nemamo niti jednu građevinsku dozvolu. Bojim se da ćemo uskoro upasti u velike probleme, jer je rok završenja svih radova kraj 2023. godine – upozorio je Pranić te je nadodao:

– Pitam se, tko će odgovarati, ako propustimo ova EU sredstva te ako „probijemo“ rokove, kako ćemo iz vlastitih sredstava davati oko 100 milijuna kuna iza 2023. godine. Netko će za to morati odgovarati, jer stalno probijamo sve rokove, a ovo će nas uvelike koštati.

Ponavljam Zadarska i Šibensko-kninska županija po ovom pitanju daleko su ispred nas i ovo je već ozbiljan razlog za brigu, jer ovo nisu mali novci. Dogodit će nam se scenarij Napulja, jer smo upravo turistička regija – oštar je Pranić.

“U 2019. godini nije napravljeno apsolutno ništa”

Danijel Kukoč iz SDP-a je rekao da se već četiri godine SDŽ vrti u krug, te da nikako ne može naći rješenje problema otpada u svome „dvorištu“.

– Tupimo stalno istu priču, a rješenja Centra za gospodarenje otpadom „Lećevica“ nema na vidiku. Kada vidim ova izvješća koja su nam danas dostavljena teško mi se ne osvrnuti na neke njegove dijelove. Naime vidimo svi da je zaključak izvješća iz 2018. i 2019. godine potpuno isti, u jednom i drugim piše da je priprema završena te da se krenulo u provedbu projekta „Lećevica“ ukratko rečeno – objašnjava Kukoč te nadodaje:

– Samo iz toga možemo slobodno reći da je u 2019. godini nije napravljeno apsolutno ništa. Dakle, jednostavno rečeno vrtimo se u krug već godinama, a rezultata nema nigdje. Zar nije smiješno da ovaj projekt provodimo već 15 godina, a bavit ćemo se njim još sigurno pet godina. To je za mene tužno – ističe razočarano.

Kazao je da klub vijećnika SDP-a sigurno neće prihvatiti ovo Izvješće Centra za gospodarenje otpadom u periodu od siječnja do lipnja 2020. godine. Ipak, očekivano nakon izglasavanja, Izvješće je prošlo, većina županijskih vijećnika prihvatila je samim time 3. i 4. točku Dnevnog reda koja bila vezana za odlagalište „Lećevicu“.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime