Marko Marulić, hrvatski i europski književnik i humanist te otac hrvatske književnosti i nadasve najpoznatiji Splićanin, na današnji dan slavi 570. rođendan. Smatra se najvažnijim hrvatskim piscem i nacionalnim klasikom koji je stvarao na razmeđu srednjeg vijeka i novog doba te tvorcem prvog epa na hrvatskom jeziku ( Judita ). Pisao je na hrvatskom, latinskom i ponešto na talijanskom jeziku. Njegova je ostavština neporeciva pa se danas njegove godine i mudrost ponajviše očituju u vječnosti njegovih djela.

Povodom 570. obljetnice Marulićeva rođenja, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu, koja s ponosom nosi njegovo ime, pripremila je sljedeći program kulturnih događanja:

  • Izložba Šetnja Splitom stopama Marka Marulića, a na mrežnim stranicama filmski uradak koji prati izložbu. Autentičnim fotografijama posljednjih izdanaka obitelji Marulić, starim razglednicama, rukopisima, originalnim topografskim kartama i tlocrtima iz fonda Spalatine na izložbi su predstavljeni kulturni lokaliteti, zanimljiva i danas prepoznatljiva mjesta u Splitu na kojima je Marulić boravio i nalazio inspiraciju za svoja djela
  • Dramska adaptacija Judite koju je, prema Bibliji i Marulićevoj Juditi, sačinio Zvonko Smajić. Uz Smajićevu adaptaciju bit će dostupni originalni dijelovi teksta Marulićeve Judite uz tonski zapis u produkciji Bulaja naklade.
  • Do sada objavljeni zapisi o Maruliću, autora Frane Barasa:
  1. Marko Marulić piše prijateljima (oko god. 1520.):
  2. Tragom rodne kuće Marka Marulića
  3. Posljednji muški odvjetak obiteljske loze Marka Marulića
  • Digitalna verzija Kečkemetove knjige Život Marka Marulića Splićanina. Knjiga je dostupna za posudbu u mreži GKMM, a raspoloživa je i za kupnju u Središnjici.
  • Mala čarobna čitaonica s pripovjedačicom Jasmina Žiljak Ilinčić.  Na Odjelu za djecu i mlade djeca mogu poslušati priče o Marku Maruliću:  Tko je Marko Marulić i zašto ga zovu ocem hrvatske književnosti? Kakav je bio kad je bio mali? Tko je Judita, a tko Suzana? Koja je veza Marula i Šolte…


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime