Na konferenciji za novinare prilikom koje je potpisan ugovor između Split parkinga, Ericsson Nikola Tesla i Profica, sudjelovao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Upitan što misli o aplikaciji Smart parking, rekao je kako je ovo malen korak za gradsku komunalnu tvrtku, ali izvrstan početak digitalizacije grada Splita i uvođenja “Smart city” koncepta.

– Proširivat ćemo ovu priču i nadam se da ćemo početi s primjenom aplikacija u komunalnim poduzećima koja najbolje stoje, a to je Čistoća. Već za sljedeću sezonu sam tražio da nađemo najbolji model oko čipiranja kanti i vreća u gradskoj jezgri. Jer nije u redu da svi građani plaćaju za odvoz smeća onih koji proizvode velike količine u centru grada. To se pokazalo kao veliki problem. Hoćemo li upjeti s čipiranjem i praćenjem već za sljedeću godinu, ostaje za vidjeti, ali imam vjere u komunalno poduzeće Čistoća i ljude koji su u stanju aplicirati takvo znanje. – rekao je Opara-.

Modernizacija Prometa i jeftiniji taksi

Novinari su ga upitali što je s “reklamnim kantama” koje su postavljene u centru grada.

– Prorijedili smo ih. Ne možemo ih ukloniti pošto je Grad potpisao ugovor na više godina, a ne možemo izložiti ni grad ni građane nekim tužbama koje bi nas previše koštale.

Komentirao je i nedostatak parking mjesta, te objasnio kako će se taj problem riješiti.– Interdisciplinarnim putem. Već sam rekao, u prve četiri godine moramo doći do pet tisuća parkirnih mjesta, ali mi treba promjena načina razmišljanja. Isto tako i promjena načina korištenja parking mjesta. Čuli ste danas podatak da je u trenutku najveće špice, popunjenost 80 posto, dok je ostalih 20 posto prazno. Moramo uvesti i jeftinije i dostupnije taksije, o čemu ćemo uskoro odlučivati. Modernizirati ćemo i javno poduzeće Promet koje će omogućiti građanima civilizirano, kulturno, kvalitetnije, brže i jeftinije vožnje. I naravno, nadam se da me neće prozivati zbog toga, ai inzistirat ću na tome da se uredi biciklistički promet. Ne želim još ništa obećavati, ali mi je namjera da biciklistički promet dobije priliku za suživot u našim i ovako zagušenim ulicama.

“Neće biti otkaza, ali hoće smjena”

Upitan što je s digitalizacijom gradskih tvrtki rekao je kako se već pristupa rješenju tog problema.

– Upravo smo raspisali natječaj, namjeravamo uložiti četiri milijuna kuna u digitaliziranje i kvalitetni tijek dokumenata i praćenje odgovornog ponašanja prema dokumentu. Pazite, moj dokument po hodnicima putuje 15-ak dana, pa zamislite koliko građani čekaju na svoje dokumente. S tim se stvarno moramo uhvatiti u koštac, ali nažalost to nisu rješenja koja se donose preko noći. – rekao je Krstulović Opara.

Na upit novinara hoće li biti otkaza, rekao je kako neće biti otkaza, ali će biti smjena u komunalnim poduzećima.

– Govorim o novim upravnim vijećima komunalnih poduzeća, jer očito neki kolege nisu shvatili što njihovi kolege iz javnih poduzeća rade. – rekao je odrješito Krstulović Opara.

“Gopodin Kerum je rekao kako je Krešimir Budiša nebitan lik. Što vi mislite o Budiši?” – pitao ga je jedan od novinara.

– To je rekao? Ja sam rekao što mislim. Gospodin Budiša dobro radi svoj posao, svatko ima pravo kazati što kaže i za to snosi odgovornost. Čovjek radi svoj posao. – rekao je Krstulović Opara i nadodao:

– Uskoro ćete biti pozvani na potpisivanje jednog višemilijunskog ugovora kojeg je priskrbio upravo taj čovjek za korist svih naših građana.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0