Krstulović Opara: Odredio sam cilj 2025. kao kraj nekog svog drugog mandata!

"Koalicijski partner je samo jedan od sudionika u Gradskom vijeću. Svatko tko ima bilo kakvu primjedbu na Master plan, pa tako i moj politički partner kako ste ga nazvali, neka izvoli otići na javnu raspravu i tamo iznijeti svoje primjedbe, javiti se i djelovati kao svi drugi građani" - rekao je Krstulović Opara

U utorak navečer u velikoj dvorani Zavoda HAZU Split, u palači Milesi, održan je “Razgovor o Splitu s gradonačelnikom Andom Krstulovićem Oparom” na kojem su sudjelovali akademici Arsen Bačić, Nenad Cambij, Davorin Rudolf i Radoslav Tomić.


Gradonačelnik je više od sat vremena odgovarao na zanimljiva pitanja priznatih akademika. Po završetku razgovora upitali smo gradonačelnika kako ocjenjuje prvi događaj ovakve vrste održan u Splitu.

– Imao sam tremu prije dolaska jer HAZU i splitske akademike u njoj zaista doživljavam kao stručne moralne autoritete. Kada oni postavljaju pitanje, osjećam se kao na ispitu. Pitanjima su pretresli brojne teme koje inače ne možemo čuti. Drago mi je da su mi dali prigodu razmišljati o temama koje su pomalo ostale u drugom planu. Bilo je vrlo zanimljivih pitanja. Dugo vremena ću ih analizirati i dala su mi misliti, a vjerujem da su prisutni kroz analizu ovih pitanja i odgovora dobili bolju sliku o radu gradonačelnika.

Pratim život grada desetljećima i nisam bio u prigodi do sada prisustvovati jednoj ovakvoj raspravi. Mislim da je ovo poticajna večer i primjer koji će rado prihvatiti ako me budu ponovno pozvali.

Istakli ste “Split united”…


– To sam istaknuo u kontekstu pitanja koje mi je bilo postavljeno, a to je “što je budućnost našeg grada”. Split mora imati politički konsenzus oko važnih tema i naši građani moraju znati što žele od svog grada sljedećih 5 do 10 godina. To je vodilja koja izlazi izvan mog mandata. Dok sam bio direktor i primao mlade ljude na raspisanim natječajima, jedno od važnijih pitanja je bilo gdje se vidite za koju godinu. Onda je krenulo zamuckivanje. Ljudi kod nas uglavnom nemaju odgovor gdje se vide za pet godina. Kada sam se počeo baviti ovim poslom, odredio sam cilj 2025. kao kraj nekog svog drugog mandata. Pri tome ne priželjkujem svoj drugi mandat nego moramo razmišljati o gestama koje radimo, o odlukama i kako će se one reflektirati u dužem, a ne u mandatnom razdoblju.

Bilo je zanimljivo pitanje “nervira li vas oporba”, a kava je situacija u Gradskom vijeću, kakva je situacija u koaliciji?– Odgovorio sam na to pitanje. Oproba me nikada nije nervirala i neće me nervirati jer oporba je izabrana od naših građana. Moja je dužnost voditi računa o interesima svih naših građana.

A koalicijski partneri?

– Koalicijski partner je samo jedan od sudionika u Gradskom vijeću. Gradonačelnik i njegovi zamjenici su jedan stup vlasti, a zakonodavni dio vlasti je Gradsko vijeće. Ne volim govoriti o Gradskom vijeću jer nisam njegov član niti sam njegov predsjednik. Pokušajmo povući paralelu između Sabora i Vlade. Kada napravimo tu distinkciju, vjerujem da će političko mnijenje i politički život u našem gradu biti kudikamo jasniji našim građanima.

Što se događa u koaliciji, puca li “ljubav”?

– Zašto vi mislite da će puknuti ljubav? To su spekulacije naših novinara koji imaju potpuno pravo o tome govoriti, ali ja ne bih o tome sada razgovarao jer nemam niti jedan razlog na taj način razmišljati niti se tako rukovoditi. Ponovit ću, nema nikakvih razlog da se zbog natpisa u novinama drugačije ponašam. Sutra idem na radno mjesto, kao što sam došao danas i kao što ću doći za tjedan dana. Gradsko vijeće je jedna politička stvarnost u ovom gradu, a moji zamjenici i ja druga.

Danas ste i akademicima naglasili važnost “Split Uniteda“. Jasno je da to doživljavate kao važnu stvar za grad. Kako se osjećate kad vaš prvi politički partner otvoreno ismijava Master plan i naziv Split united?

– Ne osjećam se nikako jer svoj posao ne radim osjećajima nego razumom, planom i programom. Svatko tko ima bilo kakvu primjedbu na Master plan, pa tako i moj politički partner kako ste ga nazvali, neka izvoli otići na javnu raspravu i tamo iznijeti svoje primjedbe, javiti se i djelovati kao svi drugi građani. Master plan nije zadan, on je upravo u jednoj demokratskoj proceduri rasprave i on može od svog početnog formata do kraja javne rasprave poprimiti potpuno drugačiji oblik.

Kako tumačite kaznenu prijavu Kriznom stožeru za Marjan?

– Neću odgovoriti poznatom floskulom “Neka institucije rade svoj dio posla”, nego ću reći da smo koncentrirani na spašavanje Marjana, a drugi neka se bave svojim polom. Baš me briga je li netko podmeće, ovo što radimo, radimo u najboljoj vjeri s najboljim ljudima i kapacitetima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime