Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara jutros je sazvao konferenciju za medije u Banovini vezano uz trostruko ubojstvo koje se u subotu dogodilo u Varošu. Podsjećamo, Krstulović Opara je prvi objavio da je ubojica uhićen, iako policija u isto vrijeme, pa čak i nakon njegove objave, nije željela službeno potvrditi tu informaciju.

Očito je došlo do nekakvog šuma u komunikaciji, jer su iz policije na nedjeljnoj konferenciji kazali da nisu gradonačelniku dali takvu informaciju prije nego su izvijestili javnost.

“Nije normalno da građani misle da počinitelj šeta slobodno po gradu”

Krstulović Opara je zamolio građane da se suzdrže od priča i dijagnoza i da policiju puste da dovrši svoj posao.

– Zahvalio bih policiji koja je brzo djelovala, informirala građane, a sve sociološke analize su ostavili za kasnije. Siguran sam da će jedna takva analiza pokazati kamo ide naše društvo. Sveukupno, ne samo Split – kazao je. Dodao je da je Split siguran grad i da ga ne treba stigmatizirati kao ‘grad slučaj’.

Objasnio je i svoju objavu u subotu u 19 sati.– Informacija koju sam objavio bila je točna i pravovremena. Nije normalno da građani misle da počinitelj šeta slobodno po gradu – kazao je. Podsjetio je na slučaj ubojstva Meksikanke, kad je grad danima živio u strahu.

– Ako mogu smiriti građane informacijom koja mi je dostupna, a da ne prekršim zakon, to ću učiniti. Cijelo vrijeme sam bio u kontaktu s policijom – kazao je i dodao da policija ima strogo propisane procedure kad i kako te što smiju reći.

“Policija ima određene procedure, koje mora poštovati”

Na pitanja novinara kako je moguće da je informacija došla od njega, a ne od policije, uporno je ponavljao da je dao točnu i pravovremenu informaciju, a u svrhu smirivanja građana. Nije želio otkriti je li to učinio u dogovoru s polciijom, ali naglasio je ponovno da policija ima određene procedure koje mora poštovati.

Opomenuo je medije za izvještavanje u subotu, dodavši da je bilo vidljivo objavljivanje, a zatim brisanje i mijenjanje neprovjerenih informacija. Prozvao ih je da su zaboravili pravila svoje struke.

Još jednom je naglasio da je Split siguran grad, a da se ovdje radi o izoliranom slučaju. Pohvalio je i zahvalio policiji na dobrom obavljanju posla u Splitu.

Reakcije javnosti nisu prihvatljive, ali su razumljive

Komentirao je i reakcije javnosti koja je masovno ubojici dala podršku.

– Ne podržavam uzimanje pravde u svoje ruke. Reakcije javnosti nisu prihvatljive, ali su razumljive – kazao je.

Krstulović Opara je kazao i kako su splitski političari pretežno postupili savjesno u ovom slučaju i suzdržali se od korištenja ovog događaja za prikupljanje političkih poena.

Jedna od prisutnih novinarki podsjetila ga je da je tematsku sjednicu na temu sigurnosti koja je održana prošle godine na inicijativu jedne stranke oporbe nazvao suvišnom. Kazao je da ne zna odakle je to izvukla, ali ne smatra da je ikakav razgovor o sigurnosti suvišan. Novinarka mu je na to citirala njegove riječi iz rujna 2019., na što je samo ponovio da je na sjdenici sudjelovao i da je sigurnost grada i građana važna tema.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime