Krstulović Opara: “Nikoga neću moliti, uvest ću komunalni red po cijenu gubitka izbora”

Gradonačelnik Splita oštro o nezainteresiranosti građana za odvajanje otpada

Nakon svečanog otvorenja nove zgrade Čistoće na Karepovcu gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara dao je izjave za novinare u kojima je naglasio da u Split namjerava uvesti komunalni red, čak i po cijenu da se zamjeri građanima i izgubi na sljedećim izborima.


– Kante koje će dobiti građani su tek jedan mali dio kompleksnog procesa odvajanja i gospodarenja otpadom. Institucije će odraditi svoj dio posla, javno poduzeće je odradilo svoj dio posla, sjetite se 22. studenoga gdje smo bili s Karepovcem. Ono što je potrebno je razumijevanje građana. Reći ću otvoreno, od 350 mjesta gdje smo mi spremni postaviti ovakve kante za odvajanje, građani i gradski kotari su pristali na 40. Moram li ja nametnuti kantu ispred njihove kuće? Ako se potrebno i zamjeriti i izgubiti izbore, ja ću to učiniti, ali naš grad mora početi odvajati ili ćemo za 20 godina ponoviti istu priču koju smo doživjeli s Karepovcem, opet nered, opet odlaganje problema, opet gušenje i sve što ne želimo. Točka preokreta koju tražim je prije svega mentalna točka. – kazao je Krstulović Opara.

Povezani sadržaj

Komunalni red po cijenu gubitka izbora

Na pitanje kako namjerava riješiti problem postavljanja spremnika u gradskim kotarevima kazao je da je već razgovarao s čelnicima pojedinih kotareva, ali bez uspjeha.

– Građani su ih izabrali, neka izvole s njima riješiti problem. Andro Krstulović Opara je odgovoran za ono što je odgovoran, ali ako ste izabrali predsjednike i kotarska vijeća, rješavajte to s njima. Ukoliko bude trebalo to lomiti, Andro Krstulović će slomiti po cijenu gubljenja izbora. Prije toga je netko drugi odgovoran. Hoću li ja ponovno nekoga moliti? Neću. Izvolite, odradite svoj posao. – zaključio jeNovinari su ga upitali znači li uklanjanja dijela štekata kafića Žbirac na plaži Bačvice i nekih drugih kafića, da će i prije donošenja nove Odluke o komunalnom redu doći do nekakvog preokreta.

– Ne bih mogao komentirati taj kafić, nisam upućen. Ali, da se razumijemo, odnos prema javnoj površini i prema gradu nije pitanje jedne odluke, nego izgradnje mentaliteta, odnosno jednog dugotrajnog procesa koji ne ovisi o jednom čovjeku i 35 vijećnika, nego o građanima i našem odnosu prema tome. Započeli smo javnu raspravu o novom Komunalnom redu u ožujku, najavio sam ga na sjednici. Imali smo pedesetak primjedbi, vrlo uskogrudnih, većina ih je došla od ugostitelja koji se bore za dodatni metar svog štekata i njihovih odvjetnika s briljantno napisanim pismima kojima optužuje Grad i mene za uskraćivanje ustavnog prava na rad, jer sam stavio na raspravu dokument o kojem imamo pravo raspravljati. To su zamjene teza. Onda nam je došlo ljeto za koje sam najavio da će biti teško, upravo da bismo doživjeli to iskustvo prenapregnutosti, pritisnutosti i zagušenja. Turistički radnici će reći da je rast od 16 posto novih dolazaka nešto sjajno. Razmišlja li itko da imamo isti broj djelatnika Čistoće, istu cijenu odvoženja smeća koje se odvozi na Karepovac, a ne odvaja se otpad. Kome to ostaje? Nama građanima. Drugim riječima, Komunalni red i sve ono što ćemo donijeti je prije svega ogledalo našeg htijenja što želimo s gradom, a ne što Andro želi od grada, ili jedna politička grupacija. Treba nam, ne samo edukacija i promocija, nego drugačiji odnos prema okolišu su ključevi za život grada.Komentirao je i liberalizaciju taksi tržišta te kazao da se namjerava boriti protiv te stavke Zakona o cestovnom prometu.

– Split ima osamdesetak mjesta za zaustavljanje taksija. Jedna druga služba, izvan domašaja politike i takozvane vertikale je dodijelila nekoliko stotina dozvola za parkiranje taksija na tim mjestima, bez da Grad to zna. Temeljem zakona o liberalizaciji, protiv kojeg sam, jedini uz kolegu Matu Frankovića, bio glasno i snažno. Posljedica prometnih poteškoća u našem gradu ovoga ljeta su upravo ti ljudi sa svojim taksijima. Da se razumijemo, nisam za ugovornu ekonomiju ni ukidanje tržišta, ali koja je korist našim građanima od nekoliko stotina taksista koji su došli na tri mjeseca zaraditi novac i otići iz našeg grada? Ja branim interese mojih građana i taksista koji zarađuju u ovoj županiji i ovdje plaćaju. Pitali ste me što ću učiniti? Trudit ću se i učiniti sve da se taj zakon promijeni. – zaključio je Krstulović Opara.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime