Na splitskom Županijskom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima danas, 23. studenoga, osuđen je umirovljeni general JNA Borislav Đukić.

Đukić je osuđen jer je kao zapovjednik tzv. 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske tzv. SAO Krajine, od druge polovice rujna 1991. do 28. siječnja 1993., provodeći zapovijedi svojih nadređenih Ratka Mladića i Mile Novakovića, zapovjedio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana HE Peruća, javja Ferata.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac Slavko Lozina, obvezalo je Đukića da, ako presuda postane pravomoćna, u roku od četiri godine nadoknadi materijalnu štetu HEP-u, nastalu urušavanjem i oštećenjem brane, koja je procijenjena na više od 130 milijuna kuna.

U obrazloženju osude stoji kako je Đukić sa svojim nadređenima, isplanirao i organizirao rušenje brane s ciljem potapanja područja Sinja i Trilja, sve do Omiša, prostora na kojem živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT. Kada je dobio zapovijed da minira branu, Đukić je zapovjedio svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv, što su oni i učinili, što je dovelo do teškog oštećenja brane, mosta, tornja i zgrade HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a i HV-a.

Podsjetimo, uz Đukića su u ovom slučaju bili optuženi i Ratko Mladić, koji je u zatvoru u Haagu, te Mile Novaković i Branko Korica, koji su preminuli.

Borislav Đukić uhićen je sredinom srpnja 2015. godine u zračnoj luci u Tivtu u Crnoj Gori i od tada se nalazio u Istražnom zatvoru u Splitu, piše Ferata.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime