KRENUO NAJVEĆI INFRASTRUKTURNI PROJEKT U SPLITU: “Napokon će građani Splita dobiti ono što zaslužuju”

U sklopu projekta realizacije kapitalnog Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, u naselju Srinjine započeli su prvi iskopi. Vrijednost tih radova je gotovo 15 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni za 18 mjeseciProjekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin krenuo je u realizaciju. Svečano otvaranje radova u istočnom dijelu Splita, u Srinjinama pozdravio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, zatim uz njega je bio i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i župan SD županije Blaženko Boban.

U sklopu projekta realizacije kapitalnog Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, u naselju Srinjine započeli su prvi iskopi. Vrijednost tih radova je gotovo 15 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni za 18 mjeseci. Ugovorni radovi predviđaju izgradnju kanalizacijskog kolektora i cjevovoda za kućne priključke te i zamjena postojećeg vodovoda.

Prilikom njihova izvođenja bit će nužno paralelno izvoditi i radove na zaštiti i izmještanju dijela postojećih elektrotehničkih i elektro-energetskih instalacija položenih u koridoru kanalizacijske mreže. Nositelj projekta je Vodovod i kanalizacija, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Hrvatskim vodama, Splitom, Solinom, Klisom, Dugopoljem i Podstranom. Cjelokupni veliki projekt ima vrijednost veću od 970 milijuna kuna, a najvećim djelom se financira iz fondova Europske unije, dok ostali iznosi dolaze iz nacionalnih sredstava.

– Od velikog je značaja da u 21. stoljeću osiguramo svim građanima na području Splita i šire okolice pristup na vodoopskrbu i kanalizaciju. Danas ovdje u Srinjinama otvaramo  radove. Na ovoj lokaciji stanovnicima će se osigurati pravo na kanalizaciju i 3,7 kilometara kanalizacijske mreže, tj. oko 200 kućanstava će dobiti pravo na priključak. Rješavamo ovim brojna pitanja i poteškoće iz proteklih godina. Globalno što se tiče samoga projekta dobit ćemo 124 kilometra kanalizacijske mreže, postižemo 95 posto na odvodnju, 64 kilometra vodoopskrbe, a stopa tog priključka je 99 posto. Bit će izgrađeno 15 hidro stanica i vodosprema i 32 crpne stanice. Slične primjere smo postigli na aglomeraciji Kaštela i Trogira. Svjesni smo da uslijed velikih kiša dolazi do plavljenja glavnih splitskih prometnica, a sada sve to napokon rješavamo. To bi sada trebala biti prošlost – kazao je Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije Split.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda istaknuo je da je ovo kapitalni projekt jer će se uskoro riješiti problem pročišćivača otpadnih voda u Splitu i okolici.– Bitno nam je da kreće realizacija ovog projekta. Posebno nas raduje da će uskoro izaći dokument javne nabave za nadogradnju uređaja pročišćivača otpadnih voda. To će u cijelosti riješiti problem otpadnih voda na aglomeraciji Split-Solin. Isto tako treba naglasiti da su u ovom trenutku ukupna ulaganja u Splitsko-dalmatinskoj županiji 5 milijardi kuna. Ona su osigurana i na nama je da ih rješavamo – rekao je Đuroković.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara se zahvalio svima. Rekao je da grad i njegove firme stalno rade na poboljšanju kvalitete života građana.– Prije tri godine smo sjeli i razgovarali. Morali smo naći neko rješenje za ovaj problem. Tada smo imali na raspolaganju bespovratna EU sredstva. Svi skupa danas dolazimo do cilja, a to je da građani Splita u svojim istočnim dijelovima konačno počnu živjeti onako kako i zaslužuju. Danas smo u Srinjinama, a već uskoro krećemo prema centru grada Splita. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni. Naša gradska firma ViK radi na poboljšanju vodoopskrbnog sustava te na poboljšanju kanalizacijske mreže. Došli smo do točke nakon koje više nema povratka. Ovo je jedan veliki i važni projekt. Čestitam i zahvaljujem svima, pred nama je veliko radno razdoblje i tome se veselimo. Napokon će građani Splita dobiti ono što zaslužuju – istaknuo je Krstulović Opara.

Župan Blaženko Boban sretan je i ponosan zbog početka radova na velikom projektu. Nada se da će radovi neometano protjecati.

– Ovo je već treća aglomeracija koja je pokrenuta na terenu. Možemo biti sretni zbog toga. 4,8 milijardi kuna do kraja 2023. godine uistinu treba maksimalno iskoristiti. Sretan sam što počinjemo dalje raditi. Osim toga, nadam se da će natječaji ići svojim redom te da neće biti pretjeranih žalbi i prigovora – istaknuo je Boban.

Na samom kraju prije svečanog otvaranja radova prisutnima se obratio i ministar gospodarstva u Vladi RH Tomislav Ćorić.

– Našem ministarstvu ovaj projekt je prikazan kao jedan od vitalnijih i bitnijih u infrastrukturom smislu u SD županiji. Svaki novi priključak za nas u ministarstvu je kao jedna nova pobjeda. Pred nama su veliki izazovi i veselimo se ovim radovima, jer ovi ljudi su to zaslužili – zaključio je Ćorić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
5
Hagić
1
Hmmm
9
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime