Splitska policija objavila je nedavno savjete kako se ponašati na plaži. Hm, zar je dotle došlo da nam policija mora govoriti kako se ponašati za vrijeme kupanja, pomislit ćete možda. Da, iako iz godine u godinu za vrijeme najvećih vrućina daju niz savjeta kako se zaštititi od neželjenih krađa, ipak ima onih koji smatraju da se to njima ne može dogoditi.

A može, zaista može svakome, jer lopovi ne biraju, uzimaju vrijednosti na koje naiđu, a često su na plaži ostavljene “na izvolte”.

Za početak evo savjeta policije:

– Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljajte vrijedne predmete
– Ukoliko na plažu dolazite biciklom, osigurajte se o krađe vežući ga za fiksne predmete (drvo, ograda i slično)
– Na plažu ponesite samo najpotrebnije stvari i onoliko novaca koliko vam je potrebno
– Osobne isprave i novac ne držite zajedno, a ukoliko nosite bankovnu karticu, držite je odvojeno od zapisanog PIN-a
– Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti
– Sklonite na skrovito mjesto ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila
– Svoje stvari na plaži imajte pod nadzorom ili ih ostavite pod nadzorom poznate osobe
– Pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć – nisu svi dobronamjerni
– Ako ste ipak postali žrtvom ovog kaznenog djela, o događaju žurno obavijestite policiju na broj 192.

I baš kao što je ova cijela, kako turistička, tako i ona kupačka sezona, drugačija od onih prije, čini se (barem po brojkama koje smo dobili od policije) da su i kradljivici na godišnjem, ili jednostavno nije bilo prepunjenih plaža pa samim time ni prilike da se okoriste, pokupe po plaži mobitele, novčanike i tko zna što sve ne.

Tako je u razdoblju od 1. lipnja do 13. kolovoza 2020.godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske zabilježeno 28 krađa s plaže i to u mjesecu lipnju 3 krađe, srpnju 12 krađa te u prvih 13 dana kolovoza 13 krađa s plaže. U navedenim kaznenim djelima oštećeno je 12 stranih državljana.

U istom razdoblju prošle godine brojke su puno veće. Tada je zabilježeno 118 krađa s plaže i to u mjesecu lipnju 22 krađe, srpnju 48 krađa te u kolovozu 48 krađa s plaže. U navedenim kaznenim djelima oštećeno je 86 stranih državljana.

Najviše navedenih kaznenih djela zabilježeno je na području grada Splita, i to 19 krađa s plaže u navedenom razdoblju 2020. godine, a 58 krađa s plaže u navedenom razdoblju 2019.godine, kažu nam iz policije.

Brojke su zaista manje negoli u istom razdoblju lani, pa je pitanje što je na to utjecalo. Nekako ne vjerujemo da se lopovi boje korone, ali je činjenica da je manja gužva na plažama pa samim time i mogućnost za dugoprstiće da se okoriste.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime