Kotur: “Povijesna je sramota da na hotelu Park više ne stoji ploča u spomen na kapitulaciju talijanske vojske u Splitu”

"Prije 75 godina splitski dišpet postao je poznat širom svijeta", navodi Goran Kotur

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur danas je objavio otvoreno pismo u kojem traži ponovno postavljanje ploče u spomen na kapitulaciju talijanske vojske u Splitu na pročelje hotela Park. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično.


Prije 75 godina splitski dišpet postao je poznat širom svijeta. Naime, tada su Splićani i Splićanke, ne čekajući ulazak partizana, razoružali talijanske vojnike, njih gotovo 14 tisuća koji su do tada okupirali naš grad! Tako su pokazali da je Split hrvatski i antifašistički te da je talijanizacija i fašizacija bila sasvim neuspješna. Baš zbog toga povijesna je sramota da na hotelu Park više ne stoji spomen ploča u spomen na kapitulaciju talijanske vojske u Splitu. Nakon 17 dana slobode u Split su ušli njemački vojnici, kao i njihove ustaške sluge. Već kod ulaska u Split, Nijemci su pokazali kakva sudbina čeka Hrvate i Hrvatsku pod njihovom vlašću ubijanjem 72 hrvatska civila, uglavnom iz Mravinaca.

Tim smo žrtvama nacističkog terora jutros odali počast kod spomen ploče u Ulici Brune Bušića. Nakon 13 mjeseci i njemačka je vojska zauvijek potjerana iz Splita. Sramota je da na štandarcu na Pjaci još uvijek ne stoji da je 26. listopada 1944. Dan oslobođenja Splita. Stoga, SDP Split ponovo traži od gradske vlasti da se ta nepravda konačno ispravi te da gradske i druge nadležne službe osiguraju vraćanje spomen ploče kapitulaciji talijanske vojske na pročelje hotela Park. Ukoliko se to ne dogodi, Klub vijećnika SDP-a će to zatražiti na Gradskom vijeću.


Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime