Liječnik s Kardiologije KBC-a Split zaražen je koronavirusom. Potvrdila je to za Slobodnu Dalmaciju doc. dr. sc. Slavica Dajak, pomoćnica ravnatelja te ustanove.

– Ukupno devet djelatnika splitske bolnice pozitivno je na koronavirus. Svi su s blažom kliničkom slikom. Imaju blago povišenu temperaturu i eventualno kašljucaju. Reagirali su na početku pojave simptoma.

– Uputstvo je, naime, da odmah reagiraju u slučaju pojave probavnih smetnji, respiratornih smetnji ili povišene temperature. Tako je kod nekih djelatnika bolnice utvrđeno da su COVID pozitivni. Odmah su otišli u izolaciju – kaže doc. Dajak, te dodaje:

– Radi se i o liječnicima i medicinskim sestrama. Uvijek je to po jedna osoba s odjela. Znači, ne radi se o infekciji na odjelu, već se radi o situacijama koje su neminovne da se dogode na broj od 3800 zaposlenih u bolnici i trenutni broj zaraženih u Županiji, a s obzirom na to da smo sa svojim obiteljima, imamo djecu i naprosto – živimo.

Situacija je, kaže, pod kontrolom.

– COVID pozitivni djelatnici nisu se zarazili u bolnici. Naime, sve ih provjeravamo i svi su s maskama kad god su u kontaktu s osobljem i pacijentima.

– To nam puno olakšava epidemiološku situaciju, jer da ste bez maske, onda sve ljude s kojima ste bili u kontaktu moramo slati u samoizolaciju i testirati. Zato tek kada ostanemo sami, onda skidamo masku – rekla je za Slobodnu.

Pomoćnica ravnatelja KBC-a Split ističe da upravo iz razloga što se svo osoblje ponaša odgovorno i nose maske, mali je broj samoizolacija njihovih kontakata.

– Svi njihovi kontakti su provjeravani i situaciju držimo pod kontrolom. Nemamo potrebu za slanje većeg broja djelatnika bolnice u samoizolaciju.

Uz to, u subotu u bolnici su 24 pacijenta na liječenju od covida, od čega su dva pacijenta na respiratoru.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime