Imali smo priliku prisustvovati snimanju putopisa u režiji korejske TV mreže Educational Broadcasting System (EBS). Uhvatili smo ih drugoga dana njihovog boravka u Splitu. Na sreću, nakon kišovitog i tmurnog prvog dana, nebo im se smilovalo i u Splitu se ukazalo sunce.

Snimateljsku ekipu je u Hrvatsku i ovoga puta dovela zagrebačka nevjesta Nam Mi Jeong. Ona je zaslužna što je 2013. godine po prvi put u naše krajeve došla korejska televizijska ekipa i napravila višednevni izlet od Zagreba preko Plitvica, Splita i na koncu Dubrovnika. Tada su tri najpopularnije korejske glumice i glumac otkrivali naše prirodne ljepote i bogatstvo naše baštine. Zahvaljujući Nam, koja svu svoju energiju troši kako bi promovirala svoju drugu domovinu, događa se porast korejskih gostiju u svim gradovima koje su njihove televizijske ekipe posjetile.

Ovog puta Nam je napravila svu pripremu za sveučilišnog profesora balkanske povijesti Kim Chul Mina, zaljubljenika u Hrvatsku i zemlje koje nas okružuju. Kim tumači lik znatiželjnog putnika koji otkriva ljepote Hrvatske korejskim gledateljima. Ovaj profesor sa Sveučilišta u Seulu nam je, na tečnom hrvatskom jeziku, kazao kako je još za vrijeme prvog mandata Stjepana Mesića promovirao Hrvatsku svojim sunarodnjacima. Dovodio je tadašnjeg hrvatskog predsjednika u Koreju i organizirao različita događanja na kojima je pokazivao ljepote Hrvatske.

Čast da budu lokalni vodiči Kimu u Splitu su dobili djelatnici agencije Gecko Tours Split, a njihov je vodič, rodom Getanin, ugostio Kima kod svoje obitelji, objasnio mu lokalne običaje i način života te mu spremio lokalni specijalitet “ciple u škrovadi s krumpirima”. Osim što je imao priliku kušati lokalnu kuhinju s jednom od rijetkih preostalih obitelji u Palači, Kim se upoznao i s klapskom pjesmom na Vestibulu te se zasladio rafiolima iz najstarije splitske slastičarne “Tradicija”.

Snimatelj Jung Seok Ho i redateljica Park Sunyeon su nam kazali da je priprema za sami dolazak u Hrvatsku trajala nešto više od četiri mjeseca te da je ovo, unutar tri godine, treći put da dolaze snimati u Hrvatsku. Snimanje će trajati dvadeset dana, a koncept je napravljen da se prikažu tri zemlje bivše Jugoslavije. Snimateljska ekipa prati svoga vodiča Kima od Slovenije preko Hrvatske do Crne Gore. Hrvatska će biti zastupljena u dvije epizode, a Slovenija i Crna Gora će dobiti po jednu epizodu u trajanju od pedeset minuta. Kako Korejci, za razliku od nas Hrvata, vjeruju nacionalnoj televiziji, mjesta koja će biti zastupljena u ove dvije epizode zasigurno će profitirati na njihovom tržištu.

Još jednom valja naglasiti da svega ovoga vjerojatno ne bi ni bilo da nema korejskih zaljubljenika u Hrvatsku; Nam koja je u Zagrebu već više od dvadeset godina te sveučilišnog profesora Kima koji se od kraja devedesetih trudi uvjeriti sunarodnjake koji je raj daleka im Hrvatska.

Nama ostaje za nadati se da će naša nacionalna televizija otkupiti spomenute putopise te da ćemo vidjeti kako su ovoga puta Korejci prezentirali redom: Rovinj, Motovun, Momjan, Opatiju, Zadar, Split, Opuzen i Dubrovnik.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime