„Što barba Duje znači za naše mlade veslače, što ostavlja generacijama koje dolaze? Ostavlja im andu, ostavlja im taj poseban ponos tako svojstven gusarašima i Splićanima. Ostavlja im ljudsku poniznost i veličinu čovjeka velikih sportskih pobjeda. To su vrijednosti koje neće partit sa velikanima kao što je bio barba Duje, nego će nastavit živjeti dalje. Adio barba Duje i fala van na svemu…“, riječi su to splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare kojima se na današnjoj komemoraciji oprostio od Duje Bonačića, legende splitskog i hrvatskog sporta, zlatnog veslača iz Helsinkija 1952. godine, koji je umro u 91. godini života, a iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

Trofejna soba u zgradi Veslačkog kluba „Gusar“ na Spinutu bila je tijesna za sve one koji su htjeli danas nazočiti komemoraciji; članovi obitelji, olimpijci, veslači, sadašnji i bivši, cjelokupno rukovodstvo kluba te brojni prijatelji. Predsjednik „Gusara“ Ivica Botica kazao je, među ostalim, kako će barba Luku pamtiti brojne generacije veslača koje je odgojio, kao i generacije učenika koje su prošle kroz njegove ruke u Pomorskoj školi gdje je bio profesor.

„Zlatna medalja iz Helsinkija bila je sudbinska prekretnica. Ona je otvorila put velikoj „Gusarevoj“ priči koja traje do današnjih dana“, kazao je Botica. O velikanu splitskog veslanja govorio je i njegov veliki prijatelj te nekadašnji predsjednik kluba Duško Krstulović prisjetivši se davnih početaka prijateljstva, kao i brojnih zanimljivih sportskih dogodovština. Govorio je i Damir Dominović, predsjednik Jedriličarskog kluba “Zenta” čiji je prvi predsjednik bio upravo Duje Bonačić.

„Bio je čovjek nevjerojatne životne snage. Barba Duje se u 80-tim godinama života odlučio izgraditi novu jedrilicu, a mnogi su sa 40 godina već umorni. Imao je originalne ideje poput jedrilice bez spinakera. Malo je reći da će nam falit…“ kazao je Dominović.

Tužni i ponosni skup moderirala je Herci Ganza Čaljkušić kazavši kako je barba Duje kao geograf sanjao o povezivanju juga i sjevera Europe, Berlina i Dalmacije, Maglevom, brzim vlakom koji bi taj sjever i jug, zamišljao je barba Duje, povezao na svega tri sata putovanja.

„Pisao je o toj velikoj ideji prije nekoliko godina tadašnjoj našoj ministrici vanjskih poslova. Ako jednog dana, u nekoj dalekoj godini, budete putovali od Berlina na neku od naših plaža, sjetite se velikog sanjara i vizionara iz Splita, našeg barba Duje“, kazala je.

Na jučerašnjoj sahrani na gradskom groblju Lovrinac, od najstarijeg hrvatskog olimpijca biranim riječima oprostila se i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime