Povodom 19. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana splitski HDZ organizirao je paljenje svijeća i polaganje vijenca ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu u Splitu u 18,30 sati.

Počast su prvom hrvatskom predsjedniku odali Andro Krstulović – Opara, Nino Vela, Jelena Hrgović, Petar Škorić, Mirko Ramljak, i brojni drugi.

O odavanju počasti dr. Franji Tuđmanu, saborski zastupnik Petar Škorić, na Facebooku je objavio prigodni post. Prenosimo ga u cijelosti:

“Večeras smo se okupili kako bi molitvom i polaganjem vijenca odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Teško je ne sjetiti se toliko suza koje su se prije 19 godina prolile nakon prerane smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne i demokratske Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Još tada smo svi bili svjesni povijesnog značaja djela predsjednika Tuđmana i događaja u kojima smo imali čast sudjelovati. Ali danas, s ovolikim vremenskim odmakom, značaj tih događaja i uloga predsjednika Tuđmana ne samo da ne blijedi, već ju vidimo još jasnije i bolje.

Svojom mudrošću i iznimnom političkom sposobnošću jasno je osjetio povijesni trenutak u kojem se nalazila Hrvatska i hrvatski narod krajem 80-ih i početkom 90-ih godina i krenuo u ostvarenje cilja koji se tada naizgled činio dalek i nemoguć, a to je stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske.

Vodio je Hrvatsku u najtežim i istovremeno najslavnijim povijesnim vremenima, u vrijeme kada je prema Hrvatskoj krenula sva naoružana agresorska sila, a istovremeno se morao boriti za naklonost tada indiferentne i nezainteresirane međunarodne zajednice. Imao je nezaobilaznu i važnu ulogu u stvaranju mira, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini.

Upravo njegova politika u Bosni i Hercegovini je rezultirala deblokadom Bihaćke enklave koja se nalazila u okruženju srpskih postrojbi, sprječavanje novog genocida koji je u tim trenucima prijetio nad bošnjačkim stanovništvom i stvaranje preduvjeta za uspostavu mira Daytonskim sporazumom.

Iz svih tih velikih bitaka, vojnih, političkih i diplomatskih, izašao je kao uvjerljivi pobjednik, a posljedica toga svega je ta što je danas Hrvatska neovisna i demokratska država i ravnopravni član euro-atlantskih integracija, a upravo to je bio njegov san, kao i san svih naših poginulih suboraca i svih hrvatskih generacija kroz dugu i tešku povijest.

Predsjednik Tuđman se svojim životom i djelom svrstao među najveće hrvatske povijesne velikane. Njegovo djelo, neovisna i europska Hrvatska, će biti trajni spomenik predsjednika Tuđmana kojeg će, vjerujem, znati cijeniti i sve buduće generacije.” – objavio je Petar Škorić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime